Printre alte detalii socio-politice relevante pentru ceea ce însemna cu adevărat Republica Socialistă România în 1986, jurnalistul american David Binder mai observa unul în materialul pe care avea să-l redacteze odată ce se întorcea din România în Statele Unite ale Americii.
Fostul corespondent pe zona Balcanilor se întorcea în România după o absenţă de 20 ani (n.r. – fusese expulzat de regim după ce scrisese că Nicolae Ceauşescu nu era popular în mediul rural) şi îi lua un interviu liderului PCR şi totodată preşedintelui ţării, dar profita de ocazie şi pentru a face o vizită în Scorniceşti, oraşul natal al acestuia.
După ce îl întâlnea pe Ilie Ceauşescu, Binder părăsea Scorniceştiul şi în timp ce se îndrepta spre Bucureşti era preocupat de câteva aspecte esenţiale pentru amplul material ce poate fi accesat acum în arhiva New York Times şi al cărui titlu este „Cultul lui Ceauşescu”.
„Am plecat de la Scorniceşti tot gândindu-mă la teoria dinastiei. Poate că, în mod tradițional țărănesc, Ceaușescu avea doar grijă de membrii familiei extinse. Dar asta ar lăsa în continuare loc liber pentru o explicație cu privire la cult și megalomanie.
Aceia dintre noi care l-am urmărit pe Gheorghiu-Dej la începutul anilor 1960 am crezut că asistăm la începutul cultului său.
Poate că Ceaușescu a luat ideea de la el. Dar Gheorghiu-Dej a promulgat politica României de independență față de Uniunea Sovietică în afaceri externe și relații economice; urmașul său pur şi simplu a lucrat cu ea”, remarca Binder.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI
În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI
În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI
În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”
Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.
În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.
În partea a 7-a veţi citi „Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA”
În episodul 8 se dezvăluie „Cum a fost atras Ceauşescu în Partidul Comunist Român? Varianta americană”
În partea a 9-a aflaţi de ce era „Ceauşescu, un corporatist distrat”
În episodul 10, un paradox al acelor vremuri: Zahărul şi piperul negru, „comorile” Republicii Socialiste România în 1986
În partea a 11-a ni se dezvăluie care era cea mai mare curiozitate a românilor în legătura cu familia Ceauşescu.
În episodul 12 avem în prim-plan ceea ce poate fi socotit unul dintre marile eşecuri ale Elenei Ceauşescu.
Valentin, fiul adoptat al lui Nicolae Ceauşescu, în episodul 13.
Partea a 14-a ni-l arată pe Ilie Ceauşescu în NYT. Priceput la istorie, charismatic şi amuzant.
Episodul 15: Cele 7 minuni din Scorniceşti create de Ceauşescu şi descoperite de americani
Partea a 16-a: Cine avea să-i schimbe decisiv destinul lui Nicolae Ceauşescu la 15 ani?