Interviul realizat de David Binder pentru New York Times, în Republica Socialistă România a anului 1986, este o mostră a ceea ce azi este denumim în termenii de specialitate drept interviu-eveniment.
Materialul al cărui titlu a fost „Cultul lui Ceauşescu” nu l-a surprins în toată splendoarea şi goliciunea ideologică doar pe preşedintele RSR. Nu, nu!
Aşa cum se poate citi şi azi în arhiva New York Times, Binder a făcut o radiografie a întregului regim şi a societăţii româneşti, dar şi a membrilor familiei despre care se crede că se va transforma în dinastie. Poate că aşa urma să şi fie dacă peste numai 3 ani istoria nu avea alte planuri pentru propriile anuare.
Analiza jurnalistului american a strecurat foarte dibaci o paralelă fină între influenţa din ce în ce mai covârşitoare a Elenei Ceauşescu şi naufragiul politic voit al lui Nicu Ceauşescu, considerat în familie cel mai dotat şi nimerit pentru a fi punctul de sudură necesar succesiunii dinastice.
Totuşi, aşa cum a subliniat Binder, Nicu era preocupat de alte activităţi, iar aici se poate interpreta că puiul fusese scăpat serios de sub veghea prea cercetătoarei sale mame.
„Ea (n.r. – Elena Ceauşescu) este un membru-cheie al Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR, însărcinată cu politica cadrelor şi deţinătoarea a numeroase funcţii politice înalte.
În anii recenţi, ziua ei de naştere a fost marcată ca sărbătoare de stat.
Pentru un timp s-a crezut că fiul preşedintelui, Nicu, era pregătit pentru succesiune. Deşi numit în funcţii înalte în PCR şi pus la conducerea Uniunii Tineretului Comunist (UTC), el a preferat să se răsfeţe cu maşini rapide, femei şi băutură. Mai târziu a devenit din ce în ce mai inactiv şi unii lideri ai UTC chiar au îndrăznit să sugereze înlocuirea lui”, nota Binder.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI
În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI
În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI
În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”
Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.
În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.
În partea a 7-a veţi citi „Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA”
În episodul 8 se dezvăluie „Cum a fost atras Ceauşescu în Partidul Comunist Român? Varianta americană”
În partea a 9-a aflaţi de ce era „Ceauşescu, un corporatist distrat”
În episodul 10, un paradox al acelor vremuri: Zahărul şi piperul negru, „comorile” Republicii Socialiste România în 1986
În partea a 11-a ni se dezvăluie care era cea mai mare curiozitate a românilor în legătura cu familia Ceauşescu