Jurnalistul David Binder realiza în 1986 un interviu de colecţie cu preşedintele Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu.
În arhiva New York Times regăsim una dintre întrebările care i-au trezit emoţii puternice dictatorului. Se întâmpla la Comitetul Central, la întâlnirea dintre jurnalistul american şi Ceauşescu.
Întrebările fuseseră stabilite dinainte şi nu puteau oferi vreo surpriză din partea intervievatului, dar totuşi, la finalul complezenţei jurnalistice, liderul RSR i-a spus lui Binder că-i poate pune şi câteva întrebări suplimentare.
„Întrebare:… Care a fost cel mai memorabil eveniment din cariera dumneavoastră?
Răspuns:… Cred că momentul în care am transformat România dintr-o țară agrară într-o țară industrial-agrară dezvoltată.
Î: Cum ați caracteriza relațiile României cu SUA. Dar pe cele cu URSS?
R: Astăzi, relațiile noastre cu Uniunea Sovietică sunt bune. Și… la fel sunt și legăturile dintre România și Statele Unite. Cred că lucrurile ar fi mult mai bune dacă problema Clauzei națiunii celei mai favorizate (care acorda României tarife preferențiale) nu ar apărea în fiecare an…
Î: Cum se va dezvolta societatea românească în următorii ani?
R: Planificăm ca până în 1990, industria românească să se compare cu cele mai dezvoltate din punct de vedere tehnic și calitativ din lume. De asemenea, intenționăm să ducem agricultura românească la un nivel ridicat de dezvoltare. Am aprobat o serie de măsuri pentru aplicarea unui nou mecanism economic și financiar, a principiilor autogestionării și autoadministrării…
Totul a fost improvizat şi un pic ca intervievarea unui tonomat: apeşi un buton și o înregistrare începe să redea melodii cunoscute.
La final, Ceaușescu a permis câteva întrebări suplimentare. Când am întrebat cum fusese atras în mișcarea comunistă, fața i-a devenit sumbră și mi-a răspuns cu tonuri măsurate:
«Am avut o viață foarte dificilă în sat. Am venit în oraș să lucrez și… am intrat într-o relație cu mai mulți revoluționari când aveam 12 sau 13 ani. Am început să înțeleg că pot fi create alte condiții de viață.»”, nota Binder în interviul luat în luna octombrie.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI
În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI
În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI
În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”
Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.
În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.
În partea a 7-a veţi citi „Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA”