Jurnalistul american de la New York Times, David Binder, a fost printre puţinii din domeniul său care a reuşit să îi ia un interviu lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România.
Se întâmpla în primăvara anului 1986, iar impresiile au fost publicate în Statele Unite ale Americii la 30 noiembrie 1986.
„Unul dintre puținele puncte diferite de vedere ale României a fost politica externă independentă. În ultimele două decenii au existat momente de îndrăzneală şi sfidare a politicilor blocului sovietic: relații bune cu China; menținerea legăturilor cu Israelul după războiul din 1967; refuzul de a se alătura invaziei din Cehoslovacia din 1968; refuzul boicotării Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles.
Fără îndoială, aceste acțiuni au enervat Moscova, dar au fost tolerate, deoarece nu au constituit niciodată vreo amenințare reală pentru securitatea națională sovietică.
Acum, odată cu procesul de cicatrizare între Moscova şi Peking (n.r. Beijing, capitala Chinei), și discuțiile începute între Israel și unele țări din bloc, unicitatea politicii independente a României slăbeşte.
De asemenea, România devenise mai dependentă de comerțul cu Uniunea Sovietică. „Rușii nu sunt trişti să vadă o Românie slăbită la frontiera lor sud-vestică”, remarca un demnitar român specializat pe politica externă un specialist român în politică externă”, se arată în materialul publicat de New York Times în 1986.
Foto explicaţie: În 1982, la 60 de ani de la formarea URSS, Nicolae Ceauşescu a fost invitat la Moscova.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI
În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI