În 1986, jurnalistul american David Binder revenea în România după mai bine de două decenii cu o misiunea onorantă pentru cv-ul său şi care comporta totodată o pronunţată notă istorică.
Reprezentantul New York Times era primit de Nicolae Ceauşescu la Comitetul Central pentru un interviu pe care astăzi poate fi regăsit în arhiva ziarului. După setul de întrebări protocalare şi după câteva suplimentare, Bider i-a cerut voie preşedintelui RSR să meargă în satul natal.
„Am întrebat dacă aș putea să-i văd satul natal, să mă întâlnesc cu un alt membru al familiei Ceaușescu, poate cu fratele său mai mic, Ilie, și să vizitez Târgovişte. Și-a întins brațele într-un gest de generozitate și a răspuns: «Poftim! Fii oaspetele meu.»
Ne-am dat din nou mâna și el a ieșit afară. A fost un moment ciudat. Nu mi s-a părut că parcă aș fi fost în prezența unui împărat, cu atât mai puțin a unui semizeu, nici măcar lângă reprezentantul unui cult, ci mai mult în cea a unui director executiv corporatist distras.
Apoi am observat ochii asistenților români care rămăseseră în urmă. Străluceau.
Dar, desigur, cultul lui Ceaușescu era acolo pentru consumul intern, nu pentru oameni ca mine.
Ieşind câteva minute mai târziu pe Piața Gheorghe Gheorghiu-Dej, numită aşa după predecesorul și mentorul lui Ceaușescu, a apărut brusc o figură izbitoare: un bărbat în vârstă, înalt, care purta pantaloni albi, cravată roșie și un blazer dublu negru din buzunarul căruia se revărsa o uriaşă batistă de mătase bifată în culorile portocaliu și negru.
Pe cap avea o pălărie Fedora neagră cu margine largă, iar în mână o un baston Malacca înflorat.
El a fost o viziune a trecutului decadent, când Bucureștiul a fost o legendă în toată Europa, și nu numai, pentru lux și depravare. Omul a dat din cap ușor spre pietonii gâfâiți, în timp ce mergea maiestuos.
Am ridicat camera pentru a-i face poza, dar omul Ministerului de Externe mi-a atins ușor cotul. «Te rog, nu», a spus el. «El e nebun.»
Întâlnirea nu a fost decât una dintre multele amintiri despre cultul lui Ceaușescu, care în ciuda adâncimii sale, coexistă cu alte realități, poate mai durabile, românești”, remarca Binder la finalul întâlnirii cu Ceauşescu.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI
În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI
În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI
În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”
Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.
În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.
În partea a 7-a veţi citi „Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA”
În episodul 8 se dezvăluie „Cum a fost atras Ceauşescu în Partidul Comunist Român? Varianta americană”