Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA
Articole online

Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA

Jurnalistul american David Binder realiza în 1986 un interviu cu Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România. În arhiva New York Times regăsim unul dintre momentele-cheie ale acelei discuţii. În octombrie 1986, Binder era primit la Comitetul Central, iar Ceauşescu i-a pus o întrebare generală americanului. Răspunsul reţinut în arhiva New York Times l-a făcut pe […]

Jurnalistul american David Binder realiza în 1986 un interviu cu Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România. În arhiva New York Times regăsim unul dintre momentele-cheie ale acelei discuţii.

În octombrie 1986, Binder era primit la Comitetul Central, iar Ceauşescu i-a pus o întrebare generală americanului. Răspunsul reţinut în arhiva New York Times l-a făcut pe dictator să fie foarte satisfăcut.

„Ceaușescu, un bărbat compact, cu o înălțime de aproximativ 5 picioare și 6 inch, a intrat mergând un pic rigid. În timp ce înaintam pentru a ne strânge mâinile, camerele de filmare s-au activat.

După ce am raportat absența unui cult al lui Ceaușescu în urmă cu două decenii, acum mi s-a întâmplat să particip la unul.

Înainte de a putea scoate carnetul de notiţe, mi-a pus o întrebare: «Care sunt impresiile tale despre România?», a tradus un interpret.

Nu părea să fie momentul să vorbesc despre culte ale personalităţii sau lipsa cărnii și energiei, așa că am răspuns ezitant: «Sunt multe construcții.»

Președintele a dat din cap cu satisfacție înainte de a deschide un mic dosar roșu care conținea întrebările mele. Conform instrucțiunilor, am spus: «Să mergem la prima întrebare.»

A vorbit încet și cu atenție, făcând pauză pentru a se putea gândi bine la fiecare întrebare înainte de a continua. Răspunsurile sale nu au adăugat nimic la declarațiile anterioare, dar au lămurit unde se află interesele lui, așa cum se arată în aceste extrase”, remarca Binder în primele minute ale interviului pe care i l-a luat lui Nicolae Ceauşescu.

În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI

În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI

În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI

În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”

Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.

În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA