Jurnalistul american de la New York Times, David Binder, îi lua în 1986 un interviu lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România. Impresiile au fost publicate în Statele Unite ale Americii la 30 noiembrie 1986.
Azi vom prezenta a doua parte a interviului, în care este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu.
„Pentru supușii săi, Ceaușescu este atotștiutor și omniprezent. Prima jumătate a programului de două ore din weekend, de la singura televiziune din ţară, este dedicată în mod obişnuit activităţilor şi realizărilor sale, la fel cum se întâmplă şi în cazul primelor pagini ale ziarelor controlate cu stricteţe.
Librăriile trebuie să aloce o vitrină celor 28 de volume ale discursurilor sale; chioşcurile de ziare conţin şi ele o selecție mai mică, iar magazinele de muzică afișează înregistrări ale discursurilor sale. Pictorilor și poeților li se cere să producă lucrări cu el. La intrarea în Târgul de la București, un nou arc de triumf poartă legenda „Epoca de Aur – Epoca lui Nicolae Ceaușescu”.
Cultul lui Ceaușescu necesită, de asemenea, ca și oficialii de partid de înalt rang să fie nevoiți să se ridice în picioare la întrunirile de partid și să se alăture cântecelor ritualice precum „Ceaușescu-România, stima noastră şi mândria!”.
Dincolo de granițele României, Nicolae Ceaușescu este privit cu mai puţină patimă. Mikhail S. Gorbaciov, noul lider sovietic, care a umbrit aspectele unui cult al personalității pentru sine, pare să fi adoptat o poziție disprețuitoare față de Ceaușescu și nu i-a acordat mai mult decât curtoazii minime. Deși Statele Unite au dezvoltat legături mai strânse pe plan cultural, politic și economic, a existat o anumită dezamăgire față de sistemul românesc de control sufocant în politica sa internă”, remarca jurnalistul american.
În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI