Evenimentul Istoric > Articole online > În 1986, o întrebare îi frământa pe români în legătură cu Ceauşescu. Ce dorea de fapt?
Articole online

În 1986, o întrebare îi frământa pe români în legătură cu Ceauşescu. Ce dorea de fapt?

În septembrie 1986, New York Times îl trimitea pentru a doua oară în România pe jurnalistul David Binder.

La aproape două decenii după ce fusese expulzat de regim în urma unui articol în care sugera că Nicolae Ceauşescu nu era prea popular în mediul rural, americanul revenea pe plaiurile mioritice. Experienţa de corespondent în zona Balcanilor l-a ajutat să obţina prim-planul.

Misiunea sa oficială era un interviu cu preşedintele Republicii Socialiste România (RSR), Nicolae Ceauşescu. Aşa cum reiese din arhiva New York Times, jurnalistul a realizat un amplu şi foarte bine documentat material despre realităţile acelor vremuri aflate sub egida Partidului Comunist Român (PCR). Aşa a aflat Binder, filtrând informaţiile din toate mediile, că românii începuseră să se gândească la o dinastie a clanului Ceauşescu. Nu erau singurii, după cum veţi afla în rândurile ce urmează.

„«Practic, perspectivele sunt destul de sumbre. Oamenii vorbesc despre o scădere de 20-30% a nivelului de trai în ultimii trei ani. Ceaușescu a exclus orice reformă economică», spune un economist de la o ambasadă occidentală. Un coleg de-al său se alătură: «Având în vedere lumina verde, ei s-ar putea descurca foarte bine. Au potențial. Școlile sunt bune, infrastructura este bună. Inovatorii sunt însă ignorați. Inițiativa este înăbușită. Aceștia se orientează spre o țară nedezvoltată, rezumându-se la afaceri cu mărfuri.»

Întrebările din mintea multor români de rând, dar şi a diplomaţilor străini, a jurnaliştilor sau a şcolarilor caută să afle dacă Nicolae Ceauşescu încearcă să creeze o succesiune dinastică.

Întrebarea capătă greutate când se află că cel puţin 40 membri ai familiei extinse au fost indentificaţi în poziţii cu puteri diferite în aparatul de stat. Întrebarea se îngustează când se ia în considerare rolul soţiei sale, Elena, chimistă de profesie, care a început să apară în public în rolul de Prima Doamnă. Acum, la 67 ani, ea este văzută în general ca a doua cea mai influentă persoană din conducere.”

În prima parte a interviului puteţi citi ce poreclă avea Nicolae Ceauşescu în 1986, dar şi ce zvon se răspândise printre români cu privire la sănătatea sa. DETALII AICI

În a doua parte a interviului este descrisă atmosfera creată de propaganda Partidului Comunist Român (PCR) în jurul lui Nicolae Ceauşescu. DETALII AICI

În a treia parte puteţi citi care au fost cele patru momente în care România condusă de Ceauşescu a sfidat URSS. DETALII AICI

În partea a 4-a veţi afla „Pe ce cheltuia Ceauşescu 3 miliarde de dolari în 1986?”

Episodul 5 continuă cu dezvăluirea conform căreia Ceauşescu ajunsese să se creadă zeul Republicii Socialiste România.

În episodul 6 aflaţi un aspect la care Nicolae Ceauşescu era foarte foarte atent.

În partea a 7-a veţi citi „Cum a fost bine ţintit orgoliul lui Ceauşescu de un trimis special al SUA

În episodul 8 se dezvăluie „Cum a fost atras Ceauşescu în Partidul Comunist Român? Varianta americană”

În partea a 9-a aflaţi de ce era „Ceauşescu, un corporatist distrat”

În episodul 10, un paradox al acelor vremuri: Zahărul şi piperul negru, „comorile” Republicii Socialiste România în 1986

 

Registration

Aici iti poti reseta parola