Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români de la Tiraspol

 

Așa cum sfinți români pășesc printre noi neștiuți, asigurând rezistența și mântuirea neamului prin jertfa și rugăciunile lor, tot așa, fără prea mult zgomot, adevărați eroi luptă, cu smerenie, pentru România. Și sunt aprig pedepsiți pentru aceasta. Statul, fragilizat și aproape putred, ros de infiltrările continue ale agenților și trădătorilor, arareori își arată recunoștința pentru ei.

Supozițiile ziariștilor au fost confirmate apoi, chiar de către eroul român, care a coborât după un timp pentru a da o declarație presei române prezente la fața locului. Mulțumind celor care i-au purtat de grijă în acești ani, Ivanțoc și-a arătat vânătăile de pe corp și ne-a declarat că a fost scos din celulă cu cătușele la mâini și legat la picoare, după ce a fost bătut în repetate rânduri. |nainte de acest moment, el a fost interogat în închisoare de mai mulți .analiști. ruși, care au încercat să-i afle intențiile de după eliberare.

Ivanțoc și-a făcut tot sâmbătă un control medical prin care s-a constat: “comoție cerebrală, contuzie a țesuturilor moi ale feței, capului și corpului. Echimoze multiple pe corp”.

Protest față de maltaratarea lui Ivanțoc sub ochii OSCE

În urma eliberării violente a lui Ivanțoc, mai mulți reprezentanți ai presei române și străine cât și juriști și avocați la CEDO, au adresat organizaților internaționale de apărare a drepturilor omului următorul Protest:

„Noi, reprezentanți ai presei și societatii civile românești de pe ambele maluri ale Prutului, martori la eliberarea lui Andrei Ivanțoc, deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol timp de 15 ani, protestăm energic față de tratamentul barbar aplicat acestuia de reprezentanții securității transnistrene sub ochii reprezentanților OSCE din Republica Moldova.

Protestăm atât față de modul în care autoritățile de la Chișinău au asistat la violentarea în mod repetat a deținutului politic cât și față de încercarea acestora de a minimaliza și chiar mușamaliza incidentul.

Atât Sergiu Golovaci, viceministru de Interne, cât și Ion Stavilă, viceministrul Reintegrării, au mințit, încercând să dezinformeze presa și opinia publică pentru a acoperi în mod rușinos molestarea lui Andrei Ivanțoc de către reprezentanții separatiștilor.

Mai mult, în intenția de a-l izola de jurnaliști, Golovaci l-a forțat pe Ivanțoc să intre în mașina sa personală deși acesta s-a împotrivit din răsputeri. De altfel, Andrei Ivanțoc a încercat să coboare din mașina aflată în mers dar viceministrul a acelerat cu mare viteză, generand apoi o cursă infernală și nefirească. Presa a fost intenționat blocată de reprezentanți în civil ai ministerului de interne în scopul interzicerii accesului în preajma lui Ivanțoc.

Protestam în mod deosebit față de comportamentul incalificabil al reprezentantului OSCE pentru Drepturile Omului, Kristian Franklin, care a asistat impasibil la maltratarea și batjocorirea unui cetățean al Uniunii Europene, fără a reacționa și protesta pe loc și ulterior. Trimisul special al OSCE împreună cu adjunctul său, prezenți la incident, se fac responsabili, inclusiv penal, pentru consimțirea prin neintervenție la aplicarea de rele tratamente asupra unui deținut lipsit de apărare.