Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români de la Tiraspol

 

Așa cum sfinți români pășesc printre noi neștiuți, asigurând rezistența și mântuirea neamului prin jertfa și rugăciunile lor, tot așa, fără prea mult zgomot, adevărați eroi luptă, cu smerenie, pentru România. Și sunt aprig pedepsiți pentru aceasta. Statul, fragilizat și aproape putred, ros de infiltrările continue ale agenților și trădătorilor, arareori își arată recunoștința pentru ei.

Bucuroși de revederea cu presa, de data aceasta nu la margine de drum, cei trei eroi români au declarat că ar dori să ajungă în țară cât mai repede și chiar să locuiască la București. De altfel, deși nu și-au exprimat temerea privind viața lor în libertate, cei trei români au remarcat că au fost urmăriți prin Chișinău de mașini ale securității transnistrene.

Lupta ideatică pentru cauza națională va continua, căci este pentru o idee care rămâne sfântă, au spus cu simplitate foștii deținuți politici. Ei au mai afirmat că nu au primit nici un telefon din partea autorităților de la Chișinău sau de la București, dar au salutat mesajul secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis, ca și inițiativa lui Gigi Becali de a le oferi un sprijin material pentru noul lor început de viață, câte 50.000 de euro pentru fiecare.

Ivanțoc ne-a mai declarat că gestul său de la eliberare a fost consecința nerecunoașterii regimului separatist de la Tiraspol și a autorităților transnistrene filoruse. “Cum să cad de acord să mă expulzeze din propria mea casă?”, a spus Ivanțoc. În încheiere, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov Popa și Alexandru Leșco, așteptați pentru a li se oferi onorurile cuvenite la București, au mulțumit în mod deosebit presei și societății civile românești de pe ambele maluri ale Prutului pentru sprijinul acordat în toată această perioadă. “Fără voi poate nu am mai fi fost acum aici”, au declarat cu prietenie cei trei.

La 13 ani de la eliberarea lor și conferirea Ordinului Național Steaua României și a Cetățeniei de Onoare a Capitalei, cei trei așteaptă, încă, încrezători, ca autoritățile de la București să-și respecte cuvântul dat și să le ofere un apartament pentru a se putea muta cu familiile în Capitala țării lor, pentru care au luptat și au suferit.