Ucraina face presiuni pentru a exclude Rusia de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024
Cu Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris la orizont și cu invazia Rusiei care pare mai mult un conflict prelungit, ministrul ucrainean al sportului a reînnoit vineri amenințarea de a boicota jocurile dacă Rusiei și Belarusului li se permite să concureze și a declarat că administrația de la Kiev va face lobby pentru ca alte națiuni să se alăture.
O astfel de mișcare ar putea duce la cea mai mare ruptură în mișcarea olimpică de la epoca Războiului Rece încoace, potrivit AP.
Nicio națiune nu a declarat că va boicota Jocurile de vară din 2024. Dar Ucraina a obținut sprijinul Poloniei, al națiunilor baltice și al Danemarcei, care au respins un plan al Comitetului Olimpic Internațional de a permite delegațiilor din Rusia și din aliatul Belarus să concureze la Paris ca „atleți neutri”, fără steaguri sau imnuri.
„Nu putem face compromisuri în ceea ce privește admiterea sportivilor ruși”, a declarat ministrul ucrainean al sporturilor, Vadym Huttsait, care conduce, de asemenea, comitetul olimpic național, citând atacurile asupra țării sale, moartea sportivilor săi și distrugerea instalațiilor sale sportive.
O reuniune a comitetului său nu s-a angajat la un boicot, dar a aprobat planurile de a încerca să convingă oficialii sportivi mondiali în următoarele două luni – inclusiv discutarea unui posibil boicot.
Huttsait a adăugat:
„Ca o ultimă opțiune, dar precizez că aceasta este opinia mea personală, dacă nu reușim, atunci va trebui să boicotăm Jocurile Olimpice.”
Cum se va desfășura următoarea ediție de la Paris?
Parisul va fi ultima ediție a Jocurilor Olimpice sub conducerea șefului demisionar al CIO, Thomas Bach, care se uită la moștenirea sa după un mandat marcat de dispute privind statutul Rusiei – mai întâi din cauza scandalurilor de dopaj pe scară largă și acum din cauza războiului din Ucraina.
Părerile lui Bach s-au conturat în perioada în care a fost medaliat cu aur olimpic la scrimă, iar țara sa, Germania de Vest, a participat la boicotarea, sub conducerea SUA, a Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova din cauza invaziei sovietice din Afganistan. El a condamnat această decizie încă de atunci.
Rusia a salutat cu prudență decizia CIO de a-i oferi o cale de acces la Jocurile Olimpice, dar îi cere să renunțe la o condiție care i-ar exclude pe acei atleți considerați că „susțin în mod activ războiul din Ucraina”.
Șeful Comitetului Olimpic rus, Stanislav Pozdnyakov, care a fost coleg de echipă cu ucraineanul Huttsait la Jocurile Olimpice din 1992, a calificat acest aspect drept discriminatoriu. CIO, care anterior a recomandat excluderea Rusiei și Belarusului din sporturile mondiale din motive de siguranță, susține acum că nu le poate discrimina doar pe baza cetățeniei.
Liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au îndemnat CIO să interzică Rusia și au spus că un boicot este o posibilitate.