Evenimentul Istoric > Articole online > Masacrul de la Jocurile Olimpice din München
Articole online

Masacrul de la Jocurile Olimpice din München

masacru

5 septembrie 1972: Masacrul de la Jocurile Olimpice din München

Teroriștii făceau parte dintr-un grup cunoscut sub numele de Septembrie Negru, iar în schimbul eliberării ostaticilor, aceștia au cerut ca Israelul să elibereze peste 230 de prizonieri arabi deținuți în închisorile israeliene și doi teroriști germani. În schimbul de focuri care a urmat pe aeroportul din München, cei nouă ostatici israelieni au fost uciși împreună cu cinci teroriști și un polițist vest-german. Competițiile olimpice au fost suspendate timp de 24 de ore pentru a se organiza slujbe de comemorare a sportivilor uciși.

Jocurile Olimpice de la Munchen au început la 26 august 1972, cu 195 de probe și 7.173 de sportivi reprezentând 121 de țări. În dimineața zilei de 5 septembrie, teroriști palestinieni cu măști de schi au întins o ambuscadă echipei israeliene. După ce negocierile pentru eliberarea celor nouă israelieni au eșuat, teroriștii au dus ostaticii la aeroportul din München. Odată ajunși acolo, poliția germană a deschis focul de pe acoperișuri și a ucis trei dintre teroriști. A izbucnit un schimb de focuri în urma căruia au murit ostaticii, alți doi palestinieni și un polițist.

După ce a avut loc o slujbă de comemorare a sportivilor pe principalul stadion olimpic, președintele Comitetului Olimpic Internațional, Avery Brundage, a ordonat ca jocurile să continue, pentru a arăta că teroriștii nu au câștigat. Deși tragedia a marcat profund jocurile, au existat numeroase momente de realizări atletice spectaculoase, inclusiv cele șapte medalii de aur ale înotătorului american Mark Spitz și cele două victorii dramatice ale gimnastei adolescente ruse Olga Korbut, care a câștigat două medalii de aur.

În urma crimelor de la Jocurile Olimpice din ’72, guvernul israelian, condus de Golda Meir, a angajat un grup de agenți Mossad pentru a-i urmări și ucide pe asasinii din Septembrie Negru. Filmul Munchen, realizat în 2005 de Stephen Spielberg, s-a bazat pe aceste evenimente.

Registration

Aici iti poti reseta parola