Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA continuă să înarmeze Ucraina. Noul sistem de rachete oferit poate lovi ținte rusești îndepărtate
Articole online

SUA continuă să înarmeze Ucraina. Noul sistem de rachete oferit poate lovi ținte rusești îndepărtate

sistem de rachete

SUA continuă să înarmeze Ucraina. Noul sistem de rachete oferit poate lovi ținte rusești îndepărtate

Arma propusă – numită Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) de la Boeing – are o rază de acțiune de 94 de mile și se poate dovedi crucială în eforturile Ucrainei de a recuceri Crimeea.

Sistemul GLSDB folosește o bombă GBU-39, mai accesibilă și ghidată cu precizie, montată pe un motor de rachetă M26, potrivit Reuters.

Sistemele GLSDB sunt lansate de obicei din aer. Versiunea cu lansare de la sol, care este inclusă în pachetul de ajutor pentru Ucraina, va dura luni de zile pentru a fi dezvoltată, potrivit Politico.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat vineri reporterilor că rachetele vor ajuta Ucraina „să desfășoare operațiuni de apărare a țării lor și să își recupereze teritoriul suveran în zonele ocupate de Rusia”.

Raza de acțiune de 94 de mile va permite Ucrainei să exercite presiuni asupra Crimeii ocupate de Rusia

Crimeea a fost anterior invadată și anexată ilegal de forțele rusești în 2014. În februarie 2022, peninsula a servit drept rampă de lansare pentru invazia Rusiei. Acum, rămâne o bază de atac pentru avioanele și navele de război rusești.

Crimeea este probabil să fie următorul câmp de luptă al războiului. Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa, a declarat pentru Insider în ianuarie: „Terenul decisiv pentru acest război este Crimeea. Guvernul ucrainean știe că nu se poate mulțumi ca Rusia să păstreze controlul asupra Crimeei”.

Pachetul de ajutor american nu include, în special, sistemele de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS), pe care Ucraina le-a cerut în mai 2022.

Administrația Biden a refuzat să trimită rachetele – care au o rază de acțiune impresionantă de 190 de mile – din cauza îngrijorării că ar putea lovi ținte din Rusia.

Până în noiembrie 2022, SUA au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 19 miliarde de dolari de la izbucnirea războiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola