Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Saddam Hussein a vrut să ducă un război de tranșee cu SUA. Cum a fost pusă în aplicare tactica din Primul Război Mondial
Articole online

Saddam Hussein a vrut să ducă un război de tranșee cu SUA. Cum a fost pusă în aplicare tactica din Primul Război Mondial

tranșee

Majoritatea armatelor moderne nu ar folosi niciodată un tun din epoca Războiului Civil împotriva unei rachete moderne sau un Douglas SBD Dauntless împotriva unui bombardier invizibil B-2 Spirit. Dar Hussein a decis să folosească o tactică din timpul Primului Război Mondial pentru a apăra Kuweitul. Hussein a trecut cu vederea un mic detaliu în planul său dezastruos: doar pentru că folosești o apărare învechită, nu înseamnă că și inamicul trebuie să folosească tactici învechite.

Primul război din Golf

În 1990, liderul irakian Saddam Hussein a invadat Kuweitul vecin – o țară mică cu bogate zăcăminte de petrol – iar Statele Unite au fost aruncate într-o criză internațională. Ca răspuns, președintele american George H. W. Bush a format o coaliție internațională formată din aliați NATO și țări din Orientul Mijlociu care se opuneau invaziei.

Conflictul a ajuns la un punct culminant în ianuarie 1991. Coaliția americană a lansat o amplă campanie aeriană împotriva Irakului, urmată de Operațiunea Furtuna deșertului – un război terestru de 100 de ore care a îndepărtat în cele din urmă forțele irakiene din Kuweit.

Războiul la sol a fost intens și a progresat rapid. Cu câteva ore înainte de începerea atacului ofensiv, echipele de recunoaștere se aflau deja adânc în spatele liniilor inamice, adunând informații. Hussein avea propriile tactici pregătite pentru război, dintre care una ar fi schimbat drastic cursul conflictului – și, posibil, rezultatul războiului.

Linia Saddam a încercat să imite războiul de tranșee din Primul Război Mondial

Supranumit „Linia Saddam”, planul lui Hussein presupunea construirea unei rețele masive de fortificații cu tranșee capcană, ca primă linie de apărare împotriva forțelor coaliției care înaintau. Aproximativ 70 de mile de tranșee antitanc, șanțuri, sârmă ghimpată și chiar gropi pline cu petrol gata să fie aprinse au fost pregătite pentru a-i întâmpina pe americani și pentru a declanșa, eventual, o bătălie în interiorul tranșeelor, similară cu războiul folosit în Primul Război Mondial.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o tactică de apărare impenetrabilă s-a dovedit a fi doar o piedică ușoară în calea forțelor coaliției. Trupele coaliției au ajuns la linia Saddam în jurul orei 4 dimineața, iar la ora 6:45 au rupt linia și se îndreptau spre interiorul teritoriului Kuweitului.

În timp ce Irakul a presupus că americanii vor trebui să curețe fiecare tranșeu om cu om, Divizia 1 Infanterie a SUA a folosit în schimb pluguri de dragare a minelor montate pe tancuri pentru a străpunge obstacolele. Tactica a devenit cunoscută sub numele de „asaltul buldozerului”. Americanii nu au suferit nicio pierdere în această bătălie, în timp ce nenumărați soldați irakieni au fost îngropați de vii în timp ce tancurile au trecut prin tranșee.

A fost etic tratamentul aplicat soldaților irakieni?

Colonelul Anthony Moreno, comandantul brigăzii care a condus asaltul, și-a amintit într-un interviu pentru Seattle Times scena de după trecerea tancurilor:

„Din câte știu, am fi putut ucide mii de oameni. Eu am trecut imediat după compania de plumb. Ceea ce vedeai era o grămadă de tranșee îngropate, din care ieșeau brațele oamenilor”.

Tratamentul aplicat soldaților irakieni în timpul atacului de pe linia Saddam a devenit o sursă de controverse atât în rândul altor militari americani, cât și al civililor. Mulți oameni și-au exprimat indignarea față de lipsa de demnitate arătată acelor irakieni aflați în cele 70 de mile de tranșee. Se crede că 2.000 din cei 8.000 de apărători s-au predat în timp ce își priveau camarazii secerați.

Alții cred că tratamentul aplicat soldaților irakieni a fost justificat. Ofițerul William H. Weber IV din Corpul pușcașilor marini a explicat în The Washington Post:

„În contextul unui război pentru apărarea unor interese vitale pentru țara noastră, uciderea unui inamic activ ostil este o necesitate tactică”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola