În timp ce dictatorul irakian Saddam Hussein își petrecea timpul rămas ascultând muzică și împărtășind povești cu gardienii săi din închisoare, o legătură remarcabilă părea să se fi format între ei. Gardienii, însărcinați inițial să-l supravegheze pe Saddam, au ajuns să formeze legături de prietenie cu el, ceea ce a dus la o adevărată durere în rândul lor atunci când acesta și-a găsit sfârșitul.
Soldatul american care a plâns după execuția lui Saddam Hussein
Rogerson, reflectând asupra perioadei în care l-a păzit pe Saddam Hussein în ultimele sale săptămâni de viață, a descoperit în celebrul dictator o fărâmă neașteptată de umanitate.
În ciuda reputației sale de despot ucigaș în masă, Hussein a arătat o latură mai blândă care a creat treptat o legătură între ei.
Pe măsură ce au petrecut mai mult timp împreună, soldații au devenit prieteni cu dictatorul
Aceștia au facilitat vizitele cu familia sa, care i-a adus cadouri simple, cum ar fi batiste și bomboane. Saddam Hussein a împărțit aceste dulciuri cu gardienii săi, dezvoltând un sentiment de legătură în mijlocul circumstanțelor lor neobișnuite.
În timpul misiunii, soția lui Rogerson i-a trimis lumânări parfumate. Acesta a decis să ofere una dintre lumânări lui Hussein, care a răspuns cu un gest impresionant. Fostul președinte a sculptat o poezie în arabă pe lumânare, intenționând ca aceasta să fie un cadou sincer pentru fiica gardianului.
Această relație unică pune în lumină dinamica complexă care poate apărea în cele mai improbabile circumstanțe.
Saddam Hussein a găsit alinare în locuri neașteptate în ultimele sale zile din 2006
În ciuda circumstanțelor în care se afla, îi făcea plăcere să îngrijească o mică bucată de pământ, îngrijind cu atenție buruienile ca și cum ar fi fost flori. Acest hobby ciudat i-a oferit un sens și, poate, un scurt răgaz de la limitele captivității sale.
În plus, Saddam afișa o abordare meticuloasă a meselor sale, respectând o rutină strictă chiar și în activitățile banale. Ritualul său pentru micul dejun era atent pregătit, fiecare componentă fiind consumată într-o anumită ordine.
Aceste detalii aparent banale oferă o privire asupra caracterului și mentalității lui Saddam în ultimele sale zile.
SUA au invadat Irakul în martie 2003, președintele George W. Bush declarând că dorește să pună capăt „sprijinului acordat de Saddam Hussein terorismului”
Președintele irakian a fugit în timp ce raidurile aeriene se abăteau asupra țării pe care o conducea din 1979.
Câteva luni mai târziu, soldații americani l-au găsit ascuns într-o mică gaură în care abia încăpea o persoană în Ad-Dawr, în centrul Irakului.
Dictatorul, despre care se estima că este responsabil de moartea a cel puțin 250 000 de irakieni, urma să fie judecat pentru multiple acuzații, inclusiv crime de război, genocid și crime împotriva umanității.
Atunci când nu era ținut într-o celulă sub clădirea Înaltului Tribunal irakian, unul dintre numeroasele foste palate ale lui Hussein era acum închisoarea sa, iar Rogerson era unul dintre cei 12 soldați americani însărcinați să îl păzească.
Având în vedere reputația lui Hussein de criminal în masă, tortură și represiune brutală, tânărul soldat poate fi iertat că nu a fost entuziasmat când a aflat că va petrece atât de mult timp cu cel supranumit „Măcelarul din Bagdad”.
Dar, în lunile care au urmat, au legat cea mai improbabilă prietenie – Rogerson a izbucnit în lacrimi când Hussein a fost executat în decembrie 2006.