Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lovitura dată de Saddam Hussein înainte de a fi capturat. Cum a fentat banca centrală din Irak
Articole online

Lovitura dată de Saddam Hussein înainte de a fi capturat. Cum a fentat banca centrală din Irak

Al doilea război din Golf

Jaful a avut loc în 2003. Atacul din partea Statelor Unite aterizaseră în Bagdad la câteva ore după ce a avut loc jaful. Irakul se afla în război cu Statele Unite de mai puțin de două luni, iar eliminarea regimului lui Hussein s-a dorit a fi rapidă și brutală. După căderea Bagdadului, cetățenii s-au răzbunat prin atacarea clădirilor guvernamentale.

Din cauza modului în care Hussein s-a comportat cu poporul său, un atac exterior era iminent, motiv pentru care și jaful său a fost descoperit. Hussein este posibil să își fi dat seama că sfârșitul se apropie, banii preluați din bancă făcând mult mai ușoară fuga din țară și ascunderea sa de acuzațiile privind crimele de război.

Jaful dat de Saddam Hussein părea destul de ușor, mai ales că era liderul unei întregi națiuni. Fiind vorba de conducătorul Irakului, dar și de un regim dictatorial, este greu de spus dacă furtul banilor din bancă au reprezentat o încălcarea a legilor irakiene.

În orice caz, acțiunea lui Saddam Hussein a fost discutată de toată mass-media a acelei perioade, întreaga lume fiind cu ochii ațintiți asupra Irakului, mai ales din cauza celor 10 cifre pe care le avea suma furată de Hussein.

Finalul unui dictator

Pe 18 martie 2003, la ora 4 dimineața, unul dintre fiii lui Saddam s-a prezentat la banca centrală, fiind trimis direct de tatăl său. Fiul lui Hussein alături de echipa sa au plecat cu 1 milion de dolari, fără ca cineva să încerce să-i oprească.

După capturarea lui Saddam Hussein de armata americană, acesta a fost predat tribunalului penal irakian care l-a condamnat pe 5 noiembrie 2006 la moarte, iar pe 26 decembrie 2006 verdictul a fost confirmat. Saddam trebuia executat până în zori, înainte de începerea unei sărbători musulmane. La ora 5 a României, acesta a fost spânzurat, călăii susținând că a murit cu Coranul în mână. Trupul său a fost predat familiei, fiind îngropat după 24 de ore de la execuție, după tradiția musulmană. A fost înmormântat în satul său natal Al-Awja, alături de fiii săi, uciși în războiul din 2003.

Registration

Aici iti poti reseta parola