Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi dovezi identificate de arheologii israelieni cu privire la distrugerea celui de-al Doilea Templu din Cetatea lui David
Articole online

Noi dovezi identificate de arheologii israelieni cu privire la distrugerea celui de-al Doilea Templu din Cetatea lui David

Imperiul Roman

Noi dovezi identificate de arheologii israelieni cu privire la distrugerea celui de-al Doilea Templu din Cetatea lui David

În timpul săpăturilor, arheologii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități au scos la iveală rămășițele unor clădiri care s-au prăbușit de-a lungul „Drumului pelerinilor” – strada principală a Ierusalimului din perioada celui de-al Doilea Templu.

În interiorul uneia dintre structuri, ei au descoperit resturi de cărbune ale unor grinzi de lemn arse din timpul distrugerii, fragmente de vase din piatră decorate folosite de locuitorii orașului, o greutate de piatră, un creuzet utilizat pentru topirea metalului și un bol de bronz. În plus, a fost găsită o monedă din al doilea an al Marii Revolte împotriva romanilor, care poartă inscripția „Pentru libertatea Sionului”.

Potrivit lui Yaniv David Levy, cercetător în cadrul departamentului de monede de la IAA, „Este clar că moneda a fost perforată intenționat, iar gaura nu a fost rezultatul uzurii naturale a materialului. Moneda a fost găurită în mod deliberat pentru a putea fi agățată. Probabil că identitatea persoanei căreia i-a aparținut moneda nu va fi cunoscută niciodată, dar păstrarea obiectelor ca suveniruri nu este un fenomen nou.”

„Avem dovezi că o familie evreiască a păstrat monede din vremea Hasmoneilor și le-a ascuns într-o peșteră în timpul celei de-a Doua Revolte Evreiești”, explică Yaniv David Levy.

„Tragedia lor ne-a permis să găsim aceste monede împreună și să înțelegem că rebelii, conduși de Shimon Bar Kokhba, au văzut importanța acestor monede și le-au luat cu ei în refugiu. Aceste monede nu aveau nicio valoare economică și au fost păstrate ca amintire. Pe de altă parte, cunoaștem și cazuri în care soldații romani au luat monede de la evreii înfrânți ca suveniruri, iar acestea au fost găsite în mai multe tabere militare din Europa. În ceea ce privește această monedă, descoperită în această săptămână la Ierusalim, pare mai plauzibil ca ea să fi fost în posesia unui evreu.”

„Există puține locuri în care putem simți cu adevărat distrugerea Ierusalimului. Prin săpăturile arheologice, acele evenimente teribile despre care citim în cărțile de istorie, evenimente care au stat la baza postului Tisha B’Av, au devenit dovezi concrete.”

Registration

Aici iti poti reseta parola