Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Albert Göring a folosit numele fratelui său pentru a ajuta evreii să fugă din Germania
Articole online

Albert Göring a folosit numele fratelui său pentru a ajuta evreii să fugă din Germania

Albert Göring

Albert Göring a folosit numele fratelui său pentru a ajuta evreii să fugă din Germania

Cunoscut ca fiind fratele „bun” al lui Göring, Albert a mers împotriva a tot ceea ce a susținut fratele său. El a denigrat convingerile politice ale lui Hermann și a mers atât de departe încât a lucrat în mod activ împotriva acestuia și a Partidului Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP).

Educația lui Albert Göring

Albert Göring s-a născut la 9 martie 1895. Tatăl său, Heinrich Göring, a fost Reichskommissar în Africa de Sud-Vest Germană și a fost consul general în Haiti.

Pe măsură ce copiii au crescut, familia s-a mutat la nașul lor de origine evreiască, Hermann Epenstein Ritter von Mauternburg, care a avut grijă de ei în timp ce tatăl lor călătorea la muncă. Nu a trecut mult timp până când mama lui Albert și Epenstein au început o relație. Acest lucru i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă el era tatăl real al lui Albert, ceea ce înseamnă că, în conformitate cu viitoarele legi de la Nürnberg, ar fi fost considerat parțial evreu.

În timpul Primului Război Mondial, s-a înrolat în Armata Imperială Germană ca inginer de transmisiuni. Când conflictul s-a încheiat, a decis să își croiască propriul drum ca regizor, dar ascensiunea NSDAP a schimbat totul.

Rezistând noului regim

În timp ce Albert Göring detesta noul regim, Hermann Göring s-a dedicat acestuia cu fervoare, devenind rapid unul dintre membrii de frunte ai partidului. Până în 1935, era la comanda Luftwaffe, iar cinci ani mai târziu a fost numit Reichsmarschall al întregii armate germane. Inutil să mai spunem că a fost extrem de util pentru Albert să aibă o astfel de legătură de rang înalt.

Pe măsură ce timpul trecea, dezgustul său față de partid a crescut până la rebeliune totală. Se presupune că primul său act de sfidare a fost acela de a aranja vize de ieșire și de a asigura fonduri, astfel încât numeroșii săi prieteni evrei să poată scăpa din țara care devenea din ce în ce mai ostilă față de ei.

O altă relatare spune că, atunci când a dat peste un grup de femei evreice care erau obligate să curețe străzile, a intervenit pentru a le ajuta. Atunci când supraveghetorul i-a verificat actele de identitate, a pus rapid capăt acțiunii datorită persoanei care era Albert. Acesta a fost primul din multele cazuri în care numele său de familie i-a fost de folos.

Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, acțiunile lui Albert nu au făcut decât să se intensifice – l-a scos ilegal din țară pe Oskar Pilzer, fostul său șef, și familia acestuia.

Un nume puternic

În timp ce era angajat ca director de export la Uzinele Škoda din Cehoslovacia, Albert Göring a transmis informații de la fratele său către rezistența cehă, constând în locații ultrasecrete ale submarinelor și în planurile Germaniei de a invada Uniunea Sovietică.

Cea mai impresionantă ispravă a lui Albert a avut loc atunci când a eliberat prizonierii din ghetoul Theresienstadt în 1944. A condus până la porți și le-a spus gardienilor că are nevoie de muncitori. Legăturile sale familiale i-au permis să intre și a adunat un camion plin de prizonieri, pe care i-a eliberat după ce au fost la o distanță sigură.

Poate că cea mai interesantă parte a isprăvilor lui Albert împotriva regimului german a fost faptul că fratele său știa totul despre ceea ce făcea, dar a continuat să-l protejeze. Până în 1944, s-a dat ordin să fie împușcat la vedere, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. El a declarat mai târziu: „Fratele meu mi-a spus atunci că era ultima dată când mă putea ajuta, că și poziția lui [fusese] zdruncinată și că trebuia să îl roage personal pe Himmler să aplaneze întreaga problemă”.

Albert Göring este capturat de Aliați

La sfârșitul războiului, Albert Göring, la fel ca fratele său, a fost arestat și interogat în cadrul Proceselor de la Nürnberg. Din fericire, cei pe care îi ajutase să scape au depus mărturie în favoarea sa și a fost eliberat. La scurt timp după aceea, a fost arestat din nou, de data aceasta de către cehi, care l-au eliberat și ei după ce s-a aflat că acționase împotriva Germaniei în timp ce lucra la Uzinele Škoda.

După ce a fost în cele din urmă achitat în 1947, Albert și-a trăit restul zilelor în Germania. Cu toate acestea, viața sa era în esență ruinată. În ciuda eforturilor sale de a-i ajuta pe cei care se confruntau cu persecuții, a fost ridiculizat și evitat din cauza a ceea ce era fratele său. Nu a reușit să obțină un loc de muncă permanent, lucrând în schimb, când a putut, ca traducător și scriitor. De asemenea, a trăit singur, deoarece soția sa l-a părăsit atunci când a descoperit că se angajase într-o serie de aventuri.

Restul zilelor sale

În anii dinaintea morții sale, singura sursă de venit a lui Albert Göring a fost pensia guvernamentală. S-a căsătorit cu menajera sa în 1966, astfel încât, la moartea sa, banii să îi revină acesteia. A murit în luna decembrie a aceluiași an, la vârsta de 71 de ani. La acea vreme, acțiunile sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial încă nu fuseseră recunoscute.

În anii care au urmat, au existat câteva cărți și documentare care au vorbit despre el, dar nimic în comparație cu numărul celor care s-au concentrat asupra fratelui său. Deși povestea lui Albert este acum mai bine cunoscută, el încă nu a primit recunoaștere oficială sau mulțumiri.

După ce a fost publicată o recenzie a cărții lui William Hastings Burke, „Thirty Four”, în care se cerea ca el să fie recunoscut de către memorialul Yad Vashem, oficialii au anunțat: „Există indicii că Albert [Göring] a avut o atitudine pozitivă față de evrei și că a ajutat unele persoane, dar nu avem suficiente dovezi, adică surse primare, care să arate că și-a asumat riscuri extraordinare pentru a salva evreii de pericolul deportării și al morții”.

Poate că într-o zi Albert Göring va fi onorat pentru acțiunile sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru moment, se pare că binele pe care l-a făcut va fi umbrit de acțiunile fratelui său.

Registration

Aici iti poti reseta parola