Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O „chitanță” veche de 2.000 de ani a fost descoperită la Ierusalim
Articole online

O „chitanță” veche de 2.000 de ani a fost descoperită la Ierusalim

piatră

O „chitanță” veche de 2.000 de ani a fost descoperită la Ierusalim

Artefactul are inscripții scrise în ebraică, prezentând rânduri parțial conservate de nume fragmentare cu litere și numere sculptate pe o placă de piatră de cretă (qirton). Lespedea a fost folosită inițial ca osuar (cufăr funerar), care a fost descoperit într-un tunel excavat anterior în secolul al XIX-lea de către arheologii britanici.

Deși lespedea a fost găsită în afara contextului său original, o analiză a tipului de scriere și comparații cu exemple contemporane sugerează că aceasta datează din perioada romană timpurie sau din perioada târzie a celui de-al Doilea Templu.

În antichitate, locul descoperirii ar fi fost situat de-a lungul drumului de pelerinaj, o arteră majoră care făcea legătura între poarta orașului și porțile Muntelui Templului și al doilea Templu.

Rândurile parțial păstrate includ nume ebraice fragmentare cu litere și numere scrise alături. De exemplu, o linie include sfârșitul numelui „Shimon” urmat de litera ebraică „mem”, iar în celelalte linii sunt simboluri reprezentând numere.

Unele dintre numere sunt precedate de valoarea lor economică, marcată, de asemenea, cu litera ebraică „mem”, o abreviere a lui ma’ot (în ebraică, „bani”), sau cu litera „resh”, o abreviere a lui „reva’im” (în ebraică, „sferturi”).

Potrivit cercetătorilor, „viața de zi cu zi a locuitorilor Ierusalimului de acum 2.000 de ani este exprimată în acest obiect simplu. La prima vedere, lista de nume și numere poate părea puțin interesantă, dar să ne gândim că, la fel ca astăzi, chitanțele erau folosite și în trecut în scopuri comerciale și că o astfel de chitanță a ajuns până la noi, este o descoperire rară și îmbucurătoare care permite o privire în viața de zi cu zi din orașul sfânt Ierusalim„.

Exemple similare din perioada romană au fost descoperite anterior în zona Ierusalimului și Bet Shemesh, toate cu inscripții care marchează nume și numere gravate pe plăci de piatră.

Registration

Aici iti poti reseta parola