Istoricii din Cluj se înghesuie să toarne la Securitate. Cazul Silviu Dragomir și rolul nefast al lui Lucrețiu Pătrășcanu

 

Trebuie evidenţiat numărul mare de informatori din rândul istoricilor clujeni, proveniţi se pare din rândul celor marxişti, este concluzia cu care își încheie Liviu Pleşa studiul „Dosarul de Securitate al istoricului Silviu Dragomir”, din care cităm în continuare.

„Szarka Ernest”, după ce considera că Silviu Dragomir a fost unul dintre cei mai de seamă istorici privind trecutul Transilvaniei, sublinia faptul că „moartea lui lasă unanime regrete în cercurile intelectualităţii româneşti”.

Înmormântarea a avut loc la Cluj, la 27 februarie, iar agentul „Baciu Ion” menţionează că „a participat foarte multă lume (printre care şi Daicoviciu) şi au fost multe coroane. V. Pascu cu această ocazie a spus că «numai ticălosul de Cheresteşiu nu a fost la înmormântare şi nici nu a vrut să dea bani pentru coroană. Poate nu l-o fi lăsat partidul».

Studiile lui Silviu Dragomir

Născut la 13 martie 1888 în com. Gurasada, jud. Hunedoara, unde tatăl său era notar comunal, Silviu Dragomir a urmat primele clase secundare la Blaj (1897-1903), dar clasele a VII-a şi a VIII-a de liceu le-a continuat la Novisad, în Serbia, din dorinţa de a studia limbile slavice.

Atras de religie, a urmat Facultatea de Teologie din Cernăuţi (1905-1909), încheiată în anul următor cu doctoratul.

Şi-a continuat studiile în domeniul istoriei la universităţile din Viena (1909-1910) şi Moscova (1910-1911). În toată această perioadă a făcut cercetări în arhivele imperiale de la Viena, în arhivele de la Moscova, dar şi în arhivele din Budapesta, Karlowitz şi Belgrad.

 

Sursa: CNSAS – „Annales Universitatis Apulensis. Series Historica”, tom 9/I, 2005, pp. 217-

229.