Eforturile Reginei Maria aflată în vizită neoficială la Paris: Avem nevoie de fapte, nu doar de cuvinte frumoase!
Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla țara noastră după Primul Război Mondial. Redăm mai jos notele istoricului militar.
În contextul în care Delegaţia română la Conferinţa de pace de la Paris întâmpina dificultăţi din partea Marilor Puteri în recunoaşterea dezideratelor şi intereselor româneşti, în Capitala Franţei a sosit, la 5 martie 1919, în vizită neoficială, şi Regina Maria, care a avut numeroase întrevederi cu principalele personalităţi decidente ale Conferinţei (Woodrow Wilson, Georges Clemenceau şi David Lloyd George), dar şi cu alte influente personalităţi politice şi militare, preşedintele Franţei Raymond Poincaré oferindu-i Marele Cordon al Legiunii de Onoare.
De la Paris, Regina Maria s-a adresat (prin ziarul londonez ,,Times”) şi britanicilor:
,,Sper să vă trezesc interesul poporului dv. faţă de poporul meu. Voi, englezii – pot să spun aşa, deşi într-un fel sunt şi eu englezoaică – aveţi un fel aparte de a privi popoarele îndepărtate de pe continent, un fel de detaşare superioară. Trebuie să vă interesaţi serios de problemele Europei şi să înţelegeţi cât de mult sunt legate interesele voastre de cele ale altor popoare”.
„Avem nevoie de fapte, nu doar de cuvinte frumoase!”
Sesizând (în cele 10 zile petrecute şi pe malul Tamisei) reţinerea şi chiar dezinteresul britanicilor faţă de problemele româneşti, regina Maria avea să le precizeze: ,,Avem nevoie de fapte, nu doar de cuvinte frumoase”.
Revenită la Paris, ea a stabilit noi contacte, oficiale şi neoficiale, primind promisiuni de sprijin (neonorate însă, în final, în cadrul discuţiilor şi deciziilor oficiale din cadrul Conferinţei de pace), dar şi informaţii neoficiale, importante pentru ţară.
Din acest ultim punct de vedere, semnificativă este ,,Notiţa” trimisă lui Barbu Ştirbey, referitoare la intenţiile Marilor Puteri în ceea ce privea ,,colaborarea” economică şi financiară cu România:
,,Îţi trimit o notiţă pe care vreau să i-o dai regelui şi pe care am primit-o de la un personaj important, care nu ar dori să-şi dea numele pentru că vorbeşte într-o oarecare măsură «în fără curentului»:
1. Guvernul britanic şi cel francez au creat o înţelegere pentru a trata împreună chestiunea participării germane la afacerile petroliere din România.
2. Au convenit ca nicio ţară să nu-i acorde României vreun fel de împrumut – nici pe termen scurt, nici pe termen lung –, până nu va fi reglementată problema petrolului.
3. După cât se pare, ei sunt dornici să înceapă afaceri imediat şi în condiţii concrete cu ambele părţi, precum şi să negocieze un împrumut îndată ce afacerile petroliere vor fi garantate.
Sfatul ce ni s-a dat este: România să nu arate că îşi dă seama sau că ştie de amânare şi că România va trebui să întreprindă anumite măsuri”.