Cum a ajutat Regina Maria la crearea României Mari
A vizitat spitale și taberele militare și s-a întâlnit cu soldații răniți pentru a le ridica moralul; s-a asigurat că soldații au tot ce le trebuie, de la îmbrăcăminte și mâncare adecvată până la provizii medicale. Regina Maria a înființat o rețea de organizații de voluntari, care furniza hrană și îmbrăcăminte familiilor soldaților și ea a contribuit personal la diferite fonduri de război. Activitatea caritabilă a Reginei Maria s-a extins dincolo de granițele României: a ajutat la înființarea unui spital pentru soldații români în Rusia și a vizitat soldații răniți în spitale din Franța și Italia.
Eforturile ei neobosite angajamentul față de soldați i-au adus porecla de ,,Regina-soldat”
Influența reginei Maria s-a extins și pe arena politică. Ea a jucat un rol important în asigurarea sprijinului Aliaților pentru efortul de război al României, a făcut numeroase vizite în capitalele Europei, unde s-a întâlnit cu lideri ai Aliaților și a ținut discursuri în numele României. Regina Maria a refuzat să-și abandoneze țara și, în schimb, a rămas în România pe toată durata ocupației, după eșecul campaniei din 1916 și ocuparea capitalei.
Contribuțiile reginei Maria la efortul de război nu au trecut neobservate. Ea a primit numeroase onoruri și decorații, inclusiv Legiunea de Onoare Franceză și Ordinul Britanic Victoria și Albert.
Eforturile ei i-au câștigat și admirația larg răspândită în rândul poporului român, care o vedea ca un simbol al rezistenței țării împotriva dușmanului. După război, Regina Maria a continuat să joace un rol în politica românească, de pildă în eforturile țării de a se reconstrui după război.
Contribuțiile ei la crearea României Mari și angajamentul față de țara ei și de poporul ei i-au câștigat un loc în istoria țării ca una dintre cele mai iubite și venerate regine ale acesteia.