Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cum a ajutat Regina Maria la crearea României Mari
Articole online

Cum a ajutat Regina Maria la crearea României Mari

Reacţia Regelui Ferdinand I după ce un ofiţer român l-a lovit cu ouă

Când România a intrat în război în 1916, Regina Maria a participat activ în realizarea idealului național.

Cum a ajutat Regina Maria la crearea României Mari

A vizitat spitale și taberele militare și s-a întâlnit cu soldații răniți pentru a le ridica moralul; s-a asigurat că soldații au tot ce le trebuie, de la îmbrăcăminte și mâncare adecvată până la provizii medicale. Regina Maria a înființat o rețea de organizații de voluntari, care furniza hrană și îmbrăcăminte familiilor soldaților și ea a contribuit personal la diferite fonduri de război. Activitatea caritabilă a Reginei Maria s-a extins dincolo de granițele României: a ajutat la înființarea unui spital pentru soldații români în Rusia și a vizitat soldații răniți în spitale din Franța și Italia.

Eforturile ei neobosite angajamentul față de soldați i-au adus porecla de ,,Regina-soldat”

Influența reginei Maria s-a extins și pe arena politică. Ea a jucat un rol important în asigurarea sprijinului Aliaților pentru efortul de război al României, a făcut numeroase vizite în capitalele Europei, unde s-a întâlnit cu lideri ai Aliaților și a ținut discursuri în numele României.  Regina Maria a refuzat să-și abandoneze țara și, în schimb, a rămas în România pe toată durata ocupației, după eșecul campaniei din 1916 și ocuparea capitalei. 

Contribuțiile reginei Maria la efortul de război nu au trecut neobservate. Ea a primit numeroase onoruri și decorații, inclusiv Legiunea de Onoare Franceză și Ordinul Britanic Victoria și Albert.

Eforturile ei i-au câștigat și admirația larg răspândită în rândul poporului român, care o vedea ca un simbol al rezistenței țării împotriva dușmanului. După război, Regina Maria a continuat să joace un rol în politica românească, de pildă în eforturile țării de a se reconstrui după război.

Contribuțiile ei la crearea României Mari și angajamentul față de țara ei și de poporul ei i-au câștigat un loc în istoria țării ca una dintre cele mai iubite și venerate regine ale acesteia.  

Registration

Aici iti poti reseta parola