Evenimentul Istoric > Articole online > A fost Revoluţie la Timişoara şi lovitură de stat la Bucureşti. Concluzia americanilor
Articole online

A fost Revoluţie la Timişoara şi lovitură de stat la Bucureşti. Concluzia americanilor

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Odată primit la reşedinţa de la Snagov, locul ales pentru interviu, au urmat întrebările uzuale de încălzire, după care au urmat cele serioase, care au şi compus baza materialului jurnalistic.

În final, Meyer a fost întrebat cum vedea sângeroasele evenimente din 1989 la 20 de ani după derularea lor.

„RFE / RL: După douăzeci de ani, există încă o dezbatere continuă cu privire la măsura în care evenimentele din 1989 au fost o revoluție spontană sau o lovitură de stat în care multe persoane au murit inutil. Care este opinia ta?

Meyer: Mi-a luat mult timp adun impresiile, dar la acea vreme am spus: «Nu se leagă ceva aici. Se presupune că este o revoluție a oamenilor – a început ca o revoluție a oamenilor, cel puțin din ce am putut spune despre Timișoara – dar a devenit altceva odată ce a ajuns la București.»

Ştiți că aceștia nu au fost conducătorii răscoalei unui popor. Aceștia erau garda veche, aceștia erau oameni cu acces mare, care se mişcau foarte confortabil în aceste cercuri. În mod clar, și-au luat viața în mâini, în mod clar şi-au asumat mari riscuri, dar am început imediat să mă întreb şi să-mi spun, OK, în mod clar, s-a schimbat garda, a fost o întoarcere a curentului, iar propriii oameni ai lui Ceaușescu s-au întors împotriva lui.

A fost o lovitură de stat înfășurată într-o revoluție. Era un hibrid și era o briză a ceea ce avea să vină. La fel ca gloria – la gloire – a Revoluției Franceze transformată în teroare. Mulți oameni și-au pierdut viața în mod inutil în România. Revoluția română a fost un vestitor al Iugoslaviei, cu oameni ce aveau puterea manipulând evenimente pentru propriile scopuri”, a rememorat Meyer, printre altele şi fost purtător de cuvânt la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

Partea a treia: Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

Partea a patra: Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente

Partea a cincea: Învăţămintele trase de Nicolae Ceauşescu după masacrul unor tovarăşi de top

Partea a şasea: Cea mai ascunsă şi fierbinte dorinţă a lui Ceauşescu. L-o fi visat pe Stalin înainte?

Partea a opta: Dotarea lui Ceauşescu i-a uimit pe americani. Semnul unei boli crunte?

Partea a 9-a: Nicolae Ceauşescu luase calea băuturii? O întâmplare cu martori americani de seamă

Partea a 10-a: A stat lângă Ceauşescu în august 1989, dar la Revoluţie era în studioul TVR. Influentul domn Oancea

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola