Evenimentul Istoric > Articole online > Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente
Articole online

Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Meyer, care este autorul unei cărți apreciate despre căderea comunismului în Europa de Est (n.r. – Anul care a schimbat lumea), a vorbit cu corespondentul RFE / RL, Eugen Tomiuc, despre viața în România înainte și după căderea lui Ceaușescu.

Conform mărturiei din interviul publicat pe rferl.org, Meyer a fost uimit de felul în care s-a prezentat preşedintele Republicii Socialiste România la interviu, dar a fost şi mai surprins de răspunsul acestuia când i-a prezentat faptul că românii acuză lipsa alimentelor din alimentarele patriei.

„RFE / RL: Când, după două săptămâni de călătorie prin România, Ceaușescu a decis în sfârșit să vă acorde interviul la reședința sa de vară din Snagov, în afara Bucureștiului, care a fost prima ta impresie când l-ai văzut? A fost o apariție glorioasă, demnă de „conducătorul suprem” care a fost?

Meyer: Acest bărbat târâit era îmbrăcat în acest costum prea mic și purta papuci din țesături de plastic. A prezentat o palmă umedă slabă pentru a ne strânge mâinile – acest om mic de care românii se temeau ca de un tiran, zeu atotputernic și atotștiutor de pe pământ; această mică figură aplecată, nu foarte bine îngrijit, nu foarte bine pieptănat, arătând obosit şi bolnav.

Ne-am luat locurile pe scaunele mici și a început interviul. Și am avut câteva întrebări pe care ni le-am pus. Am vorbit despre lipsa de alimente. Și Ceaușescu a spus: «Cum pot exista lipsuri ale alimentelor?». Și am spus: «Ei bine, intrăm în magazine și nu vedem nimic pe rafturi.» Și Ceaușescu a spus: «Ei bine, asta se datorează faptului că totul este păstrat în depozit.»”, nota Meyer în august 1989.

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

Partea a 3-a: Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

 

Registration

Aici iti poti reseta parola