Evenimentul Istoric > Articole online > Nicolae Ceauşescu căzuse în patima băuturii? O întâmplare cu martori americani de seamă
Articole online

Nicolae Ceauşescu căzuse în patima băuturii? O întâmplare cu martori americani de seamă

 

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Odată primit la reşedinţa de la Snagov, locul ales pentru interviu, au urmat întrebările uzuale de încălzire, după care au fost abordate cele mai serioase şi care au compus baza materialului jurnalistic. La final a urmat şi şedinţa foto, ocazie în care comportamentul lui Ceauşescu a dat mult de gândit americanilor.

„Și am avut, de asemenea, notiţe mai obiective despre modul în care acest om părea că nu are umanitate. Părea a fi un vas golit de idei, povestind doar despre putere și – așa cum îmi imaginam că (psihiatrul și gânditorul elvețian) Carl Gustav Jung s-a uitat la Hitler – despre cum vasul gol trebuia umplut cu speranțele și dorințele neîmplinite ale unui popor încovoiat de putere. Așa l-am văzut pe Ceaușescu.

RFE / RL: În cartea dvs., evocați o altă scenă tragicomică în timpul ședinței foto după interviu, care pentru mine a sunat aproape ca o premoniție.

Meyer: I-am spus că, de vreme ce este vorba despre o copertă din Newsweek, ar trebui să-i arătăm cea mai umană înfăţişare și apoi am ieșit la acest mic ponton ieşit în exteriorul lacului Snagov şi care era înconjurat de stufăriş.

El stătea în lumina soarelui, iar fotograful nostru Peter Turnley îi lua cadre. La un moment dat, Peter i-a atins umărul pentru a-l poziționa pe Ceaușescu în lumină și acest om care nu este atins niciodată ne-a oferit mâna, dar atingerea lui a fost realmente mai mult decât palidă.

Peter îl atinge, dar dictatorul aproape își pierde echilibrul, se clatină pe un picior, își învârte brațele mici în cercuri mici în soarele strălucitor, iar concluzia finală în acest capitol (din cartea mea) este: «S-ar putea ca Dunărea Gândirii (unul dintre titlurile glorificatoare atribuite lui Ceaușescu) să se fi prăbuşit în băutură?»”, a fost reacţia lui Meyer cu privire la interviul cu Nicolae Ceauşescu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola