Evenimentul Istoric > Articole online > Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989
Articole online

Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Meyer, care este autorul unei cărți apreciate despre căderea comunismului în Europa de Est (n.r. – Anul care a schimbat lumea), a vorbit cu corespondentul RFE / RL, Eugen Tomiuc, despre viața în România înainte și după căderea lui Ceaușescu. Iată doar unul dintre episoadele ce-l marcase pe Meyer şi pe care avea să-l poarte toată viaţa cu el. La ce cote ajunseseră lipsurile de tot felul ale populaţiei?

„RFE / RL: Mâncarea a fost cea mai apăsătoare dintre toate problemele pe care românii le-au avut atunci și unii spuneau că regimul, oricât de represiv era, ar fi fost mai tolerabil dacă oamenii ar fi avut puțin peste rațiile insufiente de mâncare și mai puține opriri nocturne ale curentului electric. Persoanele în vârstă au glumit cu amărăciune despre faptul că situația le-a amintit de anii celui de-Al Doilea Război Mondial, doar că acum era mai puțină mâncare.

Meyer: Îmi amintesc (o scenă din centrul Bucureștiului): mașina ambasadorului american, de un negru sclipitor, cu stelele și dungile care pluteau trecând pe lângă o femeie foarte îngrijită şi îmbrăcată în ţinută de birou, care s-a aplecat pe trotuar și a răzuit un ou spart pe care îl scăpase pe trotuar; l-a pus într-o bucată de hârtie și înfăşurat cu grijă deoarece un ou spart era atât de prețios încât îl ducea acasă pentru a-l găti”, se arată în dialogul celor doi jurnalişti din materialul al cărui titlu este „Viaţa şi moartea în România lui Ceauşescu”.

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

 

Registration

Aici iti poti reseta parola