Evenimentul Istoric > Articole online > Învăţămintele trase de Nicolae Ceauşescu după masacrul unor tovarăşi de top
Articole online

Învăţămintele trase de Nicolae Ceauşescu după masacrul unor tovarăşi de top

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Meyer, care este autorul unei cărți apreciate despre căderea comunismului în Europa de Est (n.r. – Anul care a schimbat lumea), a vorbit cu corespondentul RFE / RL, Eugen Tomiuc, despre viața în România înainte și după căderea lui Ceaușescu.

Printre altele, Meyer l-a întrebat la un moment dat pe dictator despre revoltele din China, iar Ceauşescu i-a răspuns că tovarăşii de seceră şi ciocan au făcut foarte bine ce au făcut în Piaţa Tiananmen.

„RFE / RL: Răspunsul său dovedește că – în ciuda unor zvonuri de la acea vreme, marele lider, care avea 71 de ani, poate nu mai știa ce se întâmplă în țară – era de fapt conștient de greutățile oamenilor și încerca să ascundă adevărul. Ți-a dat impresia că încă avea controlul ferm al României sau dimpotrivă?

Meyer: L-am întrebat la un moment dat dacă a crezut că cineva se va ridica împotriva lui în modul în care au făcut-o în altă parte și ce a gândit despre Tiananmen (protestele din Piaţă, în iunie 1989). A spus că autoritățile chineze au acționat exact așa cum ar trebui, că rolul studenților este de a studia și rolul guvernului este de a menține ordinea. Bineînțeles că au gestionat-o în mod corespunzător”, remarca Meyer în interviul acordat rferl.org.

La 4 iunie 1989, tancurile au luat cu asalt străzile capitalei Beijing. Misiunea era una care nu se putea duce la capăt decât cu sânge, aşa cum ceruseră explicit liderii comunişti pentru a dizolva protestele pașnice din Piața Păcii Divine (Tiananmen)

La sfârșitul lunii aprilie, zeci de mii de locuitori ai Beijingului se solidarizaseră cu cei 100.000 de studenți care protestau pe stradă şi cereau reforme democratice. Mișcarea a atins multe alte orașe din China, dar a fost înnăbuşită de gloanţe şi şenile.

Potrivit datelor oferite de istoricul berlinez Klaus Mühlhahn, sute de oameni au fost uciși în Piața Tiananmen. Alte mii au fost trecute în rândul răniţilor şi al mutilaţilor pe viaţă.

Foto: Ceauşescu şi Mao Zedong, fostul președinte al Republicii Populare Chineze, într-o vizită făcută în China, în 1971.

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

Partea a 3-a: Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

Partea a patra: Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola