Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.
Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.
Meyer, care este autorul unei cărți apreciate despre căderea comunismului în Europa de Est (n.r. – Anul care a schimbat lumea), a vorbit cu corespondentul RFE / RL, Eugen Tomiuc, despre viața în România înainte și după căderea lui Ceaușescu.
Cu această ocazie, el și-a amintit câteva dintre cele mai impresionante imagini din acei ani în care comunismul românesc îşi trăia ultimele clipe.
„RFE / RL: Ați călătorit destul de mult în toată România pentru pregătirea interviului din august 1989 cu Nicolae Ceaușescu.
Până la acel moment, schimbările uriașe au căpătat amploare în alte țări din Europa de Est.
Însă România a fost o excepție – aproape complet izolată de lumea exterioară, în strânsoarea unui aparat de securitate represiv și adesea violent, și tulburată de lipsa severă a alimentelor și energiei.
Îmi amintesc că în vara dogoritoare a anului 1989 cu greu se găsea o sticlă de apă rece în magazine sau restaurante.
Ați observat vreun semn de fierbere a furiei în țară?
Michael Meyer: Nimic. Unii dintre șoferii de taxi ar fi ascultat Radio Europa Liberă, iar oamenii cu care am putut vorbi în mod liber, pentru că a receptarea Radio Europa Liberă era o crimă împotriva statului, știau ce se întâmplă; a existat o imensă tristeţe din cauza regimului”, a spus Meyer pentru rferl.org.
Explicaţia foto: Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu la Consfătuirea pe ţară a cadrelor din domeniul ştiinţelor sociale şi învăţământului de partid şi U.T.C. Sala Palatului R.S.R. (6 octombrie 1976)
sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc, cota 255/1976