Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai ascunsă şi fierbinte dorinţă a lui Ceauşescu. L-o fi visat pe Stalin înainte?
Articole online

Cea mai ascunsă şi fierbinte dorinţă a lui Ceauşescu. L-o fi visat pe Stalin înainte?

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Odată ajuns la reşedinţa de la Snagov, locul ales pentru interviu, au urmat întrebările uzuale de încălzire. La un moment dat, Ceauşescu a fost izbit frontal de două indiscreţii jurnalistice de mare impact. Iată ce a răspuns preşedintele Republicii Socialiste România şi liderul PCR la acea vreme.

„Redactorul-șef al Newsweek, Ken Auchincloss, șeful meu, a întrebat: «Vă deranjează să fiţi numit ultimul stalinist al Europei?» Și el a spus: «Stalin avea multe care să-l recomande şi dacă aș putea să  contribui la fel de mult în țara mea cât a contribuit Stalin în a lui, aș fi fericit să fiu văzut în lumina istoriei ca un Stalin modern.»

Și apoi am vorbit despre cultul personalității, iar el a spus: «Cultul personalității? Eu sunt un om al poporului meu, ce cult al personalității? Tot ce fac este să aduc bine oamenilor mei. Dacă acesta este un cult al personalității, lumea are nevoie de mai multe astfel de culte de personalitate.» Și în curând, sesiunea de întrebări și răspunsuri a dat loc naştere acestor discursuri lungi ale lui Ceaușescu, care flutura pumnul în aer și apăsa puternic pe scaunul său”, remarca Meyer la interviul pentru rferl.org.

Meyer, care este autorul unei cărți apreciate despre căderea comunismului în Europa de Est (n.r. – Anul care a schimbat lumea), a vorbit cu corespondentul RFE / RL, Eugen Tomiuc, despre viața în România înainte și după căderea lui Ceaușescu.

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

Partea a 3-a: Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

Partea a patra: Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente

Partea a cincea: Învăţămintele trase de Nicolae Ceauşescu după masacrul unor tovarăşi de top

 

Registration

Aici iti poti reseta parola