Dotarea lui Ceauşescu i-a uimit pe americani. Semnul unei boli crunte?

 

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989. Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l […]

În materialul sugestiv intitulat „Moartea şi viaţa în România lui Ceauşescu”, un dialog între doi jurnalişti dezvăluie ce prag atinseseră nemulţumirile românilor în august 1989.

Michael Meyer, fostul șef al redacţiei Newsweek ce acoperea Germania, Europa de Est și zona Balcanilor în 1989, a fost ultimul jurnalist american care a călătorit în România pentru a-l intervieva pe Nicolae Ceaușescu înainte de căderea sa.

Totdată, el a fost şi unul dintre primii care au ajuns la București după execuţia cuplului prezidenţial în unitatea militară 01417 din Târgovişte.

Odată primit la reşedinţa de la Snagov, locul ales pentru interviu, au urmat întrebările uzuale de încălzire.

„RFE / RL: În timpul interviului, Ceaușescu și Auchincloss (n.r. – Ken Auchincloss, redactorul-șef al Newsweek) au fost așezați pe o platformă. De unde ați stat, aveați o viziune mai bună despre „Geniul Carpaților”, așa cum îi plăcea să fie menționat în mass-media românească. Ce te-a lovit cel mai mult în legătură cu aspectul lui?

Meyer: Tocmai am început să iau note, iar una dintre note se referea la „bile”, iar acesta nu era un comentariu editorial, era o observație literală. Ceaușescu stătea rezemat pe scaunul lui și mă uitam la testiculele lui, cum stăteau în pantalonii lui mari şi arătau… ele arătau, așa cum am scris în carneţelul meu, ca nişte roșii răscoapte, cumva pleoştite şi ghemuite acolo pe picioarele lui – maligne – atât de mari; el un dictator atât de mic”, a rememorat Meyer pentru rferl.org.

Prima parte a interviului: Torida vară din 1989. Republica Socialistă România fierbea în toate sensurile

A doua parte: Călugărul care l-a sfidat pe Ceauşescu a fost salvat de la moarte de un american

Partea a treia: Gluma amară a bătrânilor despre Al Doilea Război Mondial şi România anului 1989

Partea a patra: Cinica reacţie a lui Ceauşescu în momentul în care i s-a spus că românii n-au alimente

Partea a cincea: Învăţămintele trase de Nicolae Ceauşescu după masacrul unor tovarăşi de top

Partea a şasea: Cea mai ascunsă şi fierbinte dorinţă a lui Ceauşescu. L-o fi visat pe Stalin înainte?

 

Parteneri