Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sistem de buncăre „uriașe” din Primul Război Mondial, descoperit în Flandra
Articole online

Sistem de buncăre „uriașe” din Primul Război Mondial, descoperit în Flandra

Sistem de buncăre „uriașe” din Primul Război Mondial, descoperit în Flandra

Sistemul de tuneluri ce datează din timpul Bătăliei de la Messines a fost descoperit în Belgia, împreună cu o serie de artefacte

Sistemul de tuneluri ce datează din timpul Bătăliei de la Messines a fost descoperit în Belgia, împreună cu o serie de artefacte. Rămășițele unei scări care duce la buncărul de la Wijtschate. Locul datează din timpul Bătăliei de la Messines din 1917

Bătălia de la Messines a avut loc în iunie 1917, când trupele aliate au atacat fortificațiile germane de pe o creastă din apropierea orașului Ypres. După o săptămână de lupte, germanii au fost înfrânți (deși au recucerit creasta în anul următor). Peste 59.000 de soldați au fost uciși.

Rețeaua de tuneluri a fost descoperită inițial de muncitorii care instalau un nou sistem de canalizare. După ce au început să găsească artefacte în subsol, au alertat autoritățile competente. Arheologii de la Agenția Flamandă pentru Patrimoniu au făcut echipă cu Universitatea din Ghent pentru a o studia.

Aceștia au descoperit șapte intrări diferite, precum și rămășițele a sute de soldați dispăruți

Comentând recenta descoperire, Robin Schaefer, istoric militar german și consilier al Agenției Flamande pentru Patrimoniu, a declarat că este una dintre cele mai mari structuri subterane descoperite vreodată în Flandra.

„Acesta este un adăpost subteran enorm care, potrivit relatărilor germane din acea perioadă, adăpostea până la 300 de oameni – o întreagă companie”.

În interiorul buncărului au fost găsite artefacte, inclusiv sticle ale soldaților și muniții.

Schaefer a declarat că adâncimea adăpostului, împreună cu cele 21 de trepte care duc la tuneluri, l-au făcut sigur rezistent la obuze.

„Au fost camere mici și foarte înghesuite”, a relatat acesta, ”deloc confortabile, cu tavane joase, dar rezistente la bombe”.

Ceea ce a făcut ca descoperirea să fie și mai interesantă sunt cele 200 de artefacte militare și obiectele personale găsite în interiorul buncărului, cum ar fi o baionetă, un tăietor de sârmă și multe sticle, toate vechi de peste un secol. Majoritatea scărilor de intrare în buncăr au fost perfect conservate.

Zona Wijtschate a fost capturată și ocupată de mai multe ori de ambele tabere în timpul războiului. După Bătălia de la Messines, germanii au recucerit creasta în 1918. buncăr

 

Registration

Aici iti poti reseta parola