Un adăpost rupestru nou descoperit în Tadjikistan conține artefacte create de oamenii antici pe o perioadă de 130.000 de ani.
Adăpost rupestru descoperit în Tadjikistan
De-a lungul unui pârâu din Tadjikistan, arheologii au descoperit un adăpost rupestru care ar fi putut fi un loc de migrație pentru neanderthalieni, denisovani și oameni moderni pe o perioadă care se întinde pe 130.000 de ani.
Arheologii știu de mult timp că oamenii moderni și rudele noastre apropiate au călătorit prin așa-numitul Coridor montan al Asiei interioare (IAMC) din Asia Centrală în timpul Epocii de piatră. De-a lungul anilor, cercetătorii au investigat rămășițele neanderthalienilor și dovezi ale denisovanilor și ale oamenilor moderni din această regiune, „făcând din IAMC un loc în care cele trei metapopulații umane s-ar fi putut întâlni și interacționa”, au scris cercetătorii într-un nou studiu, publicat la 4 noiembrie în revista Antiquity.
Cu toate acestea, „această regiune este încă relativ puțin explorată”, au adăugat ei.
„Este posibil ca această regiune să fi servit drept rută de migrație pentru mai multe specii umane, cum ar fi Homo sapiens moderni, Neanderthalieni sau Denisovani, care ar fi putut coexista în această zonă”, a declarat într-un comunicat primul autor al studiului, Yossi Zaidner, lector superior la Institutul de Arheologie de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
„Cercetarea noastră își propune să descopere cine au fost oamenii care au locuit aceste părți ale Asiei Centrale și natura interacțiunilor lor”
Pentru a investiga, Zaidner și colegii săi au căutat situri din Epoca Pietrei de-a lungul râului Zeravshan, un râu important din Asia Centrală. Ei au ajuns să dezgroape două situri din Epoca Pietrei cu mai multe straturi, indicând că oameni diferiți au ocupat aceste locuri în momente diferite.
În 2023, echipa a excavat unul dintre aceste situri, numit Soii Havzak, care este situat de-a lungul unui mic afluent al râului Zeravshan. Ei au săpat trei tranșee acolo, dezvăluind o gamă variată de unelte de piatră, inclusiv silexuri, lame și cioburi de piatră prelucrate, oase de animale, precum și cărbune și silexuri arse care au indicat utilizarea veche a focului, care datează de acum 150 000 – 20 000 de ani.
„Sperăm că cercetările în curs la acest sit vor dezvălui noi perspective asupra modului în care diferite grupuri umane – cum ar fi oamenii moderni, neanderthalienii și denisovanii – ar fi putut interacționa în această regiune”, a declarat Zaidner. „Această descoperire este un pas important spre înțelegerea istoriei umane antice din Asia Centrală.”
Oamenii antici nu au fost singurii indivizi care s-au bucurat de această regiune
Potrivit declarației, valea râului avea să devină în cele din urmă o rută majoră pe Drumul Mătăsii, conectând civilizații precum China și Imperiul Roman peste continente.
Mai sunt încă multe de învățat despre interacțiunile dintre diferitele specii umane în timpul Paleoliticului mijlociu, care a durat de acum aproximativ 300 000 până acum 30 000 de ani. Acest sit arheologic prezintă o oportunitate unică de a investiga modul în care oamenii moderni și rudele lor apropiate ar fi putut interacționa.
Peisajul Văii Zeravshan ar fi putut servi ca zonă de migrație semnificativă pentru populațiile umane, inclusiv pentru răspândirea primilor Homo sapiens din Africa în Asia în această perioadă, potrivit declarației.