Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cubanezii erau pregătiți să lupte până la capăt în cazul unei invazii a Statelor Unite în 1962: „Nimeni nu se predă aici”, mesajul dintr-un buncăr de pe coastă
Articole online

Cubanezii erau pregătiți să lupte până la capăt în cazul unei invazii a Statelor Unite în 1962: „Nimeni nu se predă aici”, mesajul dintr-un buncăr de pe coastă

Cubanezii erau pregătiți să lupte până la capăt în cazul unei invazii a Statelor Unite în 1962: „Nimeni nu se predă aici”, mesajul dintr-un buncăr de pe coastă

În urmă cu 60 de ani, în timpul Crizei rachetelor din Cuba, un soldat cubanez a scris un mesaj într-un sistem de buncăre și tranșee de pe coasta cubaneză, declarând că nu vor capitula în fața unui atac al Statelor Unite. Specialiștii au descoperit graffiti-ul în timp ce documentau rămășițele acestor buncăre și tranșee, pe care Cuba le-a pregătit în cazul în care Statele Unite ar fi invadat insula în timpul Crizei rachetelor cubaneze din 1962 – o confruntare care a fost la un pas să provoace un război nuclear.

Mesajul individului, scris în limba spaniolă, indică faptul că aceștia erau hotărâți să lupte în cazul izbucnirii unui război. Criza, care a avut loc în octombrie 1962, în timpul Războiului Rece, s-a declanșat atunci când Uniunea Sovietică a amplasat rachete nucleare în Cuba, controlată de comuniști – la aproximativ 124 de mile (200 de kilometri) de coasta SUA. Statele Unite au reacționat prin blocarea insulei din Caraibe și amenințând că o vor invada dacă armele nucleare nu vor fi îndepărtate – aducând cele două superputeri nucleare aproape de cel de-al treilea război mondial. În cele din urmă s-a ajuns la un acord prin care Uniunea Sovietică a retras rachetele nucleare din Cuba în schimbul retragerii de către Statele Unite a rachetelor nucleare din Turcia.

Deși Statele Unite nu au lansat o invazie la scară largă a Cubei, sistemul de buncăre și tranșee care au fost construite pentru a apăra insula încă mai există. Unele dintre persoanele staționate în aceste fortificații au lăsat mesaje sfidătoare pe pereți.

„Unele inscripții legate de perioada Crizei rachetelor sunt foarte interesante, inclusiv una care spune așa: „aquí no se rinde nadie” (nimeni nu se predă aici)”, a declarat Odlanyer Hernández de Lara.

Arheologii documentează aceste structuri din timpul Războiului Rece folosind fotogrammetria 3D – o tehnică în care o multitudine de fotografii digitale sunt făcute unui obiect și apoi procesate de un software pentru a crea un model digital 3D.

Sistemul de buncăre și tranșee a format un sistem interconectat de fortificații conceput pentru a împiedica trupele americane să debarce în Cuba.

„Aceste buncăre sunt structuri din beton cu o intrare principală și una secundară orientată spre mare și o intrare principală în spate cu două ieșiri alternative în lateral”, a declarat de Lara. „Șanțurile sunt săpate în roca de bază, conectând buncărele cu [o] zonă de depozitare”.

Cercetarea, care nu a fost încă publicată într-o revistă de specialitate, a fost prezentată la reuniunea anuală a Societății de Arheologie Americană (SAA), care a avut loc la Chicago în perioada 30 martie – 3 aprilie. Lucrarea de la SAA a fost scrisă în colaborare cu Esteban Grau González-Quevedo, cercetător la Fundația Antonio Núñez Jiménez pentru natură și umanitate (FANJ), o instituție științifică din Cuba.

Registration

Aici iti poti reseta parola