Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Sirena care nu era sirenă! Demontarea unui fals istoric
Articole online

Sirena care nu era sirenă! Demontarea unui fals istoric

sirena falsă

Sirena care nu era sirenă. Radiologii de la Universitatea din Kentucky de Nord au demontat mitul „Sirenei fijiene”, care a fost o atracție într-un muzeu din Kentucky de peste un secol. După efectuarea unui scan tomografic al creaturii, specialiștii au ajuns la concluzia că nu este vorba de o adevărată sirenă. Ci de o asamblare artistică a mâinii omului.

Mai exact, s-a descoperit că această creatură a fost fabricată din componente ale corpului provenind de la cel puțin trei specii animale diferite. Capul și corpul provenind de la o maimuță, coada de la un pește mare, iar membrele superioare fiind preluate din labele unui aligator sau crocodil.

Studenții din departamentul de radiologie al Universității din Kentucky de Nord (NKU) au efectuat experimente pe această creatură cu ajutorul unor tehnologii moderne sofisticate. „A fost foarte interesant”, a declarat Amanda Nashalsky, studentă la științe radiologice. „Nu am mai văzut niciodată ceva de genul acesta. Nu eram sigură la ce să mă aștept. Chiar și după ce am căutat poze pe internet, era mult mai mică decât mă așteptam”, a spus ea. Conform Dr. Joseph Cress, profesor de științe radiologice, scopul lor a fost de a obține cât mai multe informații posibile fără a diseca artefactul.

„Cu ajutorul razelor X, suntem ochii istoriei. Deci, dacă putem observa ceva fără a-l diseca și păstrându-i integritatea, de ce să nu o facem? Avem laboratoarele aici, la NKU, și avem și scanerul CT”, a fost citat el de wionews.com.

Sirena lui P.T. Barnum

Această descoperire confirmă că „Sirena fijiană” nu este o manifestare autentică a naturii, ci rezultatul unei lucrări iscusite. Este demn de remarcat faptul că acest artefact a fost donat Societății Istorice Clark County din Springfield de un marinar american în anul 1906. Dar nu este singurul exemplu…

„Sirena fijiană”, cunoscută și sub numele de „Feejee Mermaid” sau „Fiji Mermaid”, a fost o atracție de tip “curiozitate”. Popularizată în principal de showmanul american P.T. Barnum în secolul al XIX-lea. Această „sirenă” era de fapt un artefact compus din partea superioară a unui schelet de maimuță cusută la coada unui pește. A fost prezentată publicului ca o dovadă reală a existenței sirenelor și a atras numeroși vizitatori curioși, gata să plătească pentru a vedea această „descoperire senzațională”.

Artefactul original a ajuns în posesia lui P.T. Barnum în anii 1840 și a devenit rapid una dintre cele mai faimoase atracții ale muzeului său. Cu toate acestea, chiar și în acele vremuri, erau sceptici care îndoielniciau autenticitatea acestei creaturi. Cu toate acestea, ideea unei „sirene reale” a avut un impact profund asupra imaginației publice. Asemenea exemple de „sirene” asamblate nu erau neobișnuite în epocă și făceau parte dintr-o categorie mai largă de artefacte cunoscute ca „gaffs”, create pentru a păcăli și a atrage publicul.

Registration

Aici iti poti reseta parola