Romanii au fost pionerii timpurii ai reciclării! Practica ingenioasă prin care au protejat mediul
Procesul de extragere a argintului din minereuri și rafinarea în monetării are ca rezultat un volum mare de poluare cu plumb. În Antichitate, această poluare a pătruns în atmosferă și a traversat Atlanticul lăsând o „amprentă a poluării” în gheața Groenlandei.
Studiul, publicat în revista Archaeological and Anthropological Sciences, evidențiază o reducere semnificativă a nivelurilor de poluare cu plumb în gheață în timpul sfârșitului Republicii Romane, în ciuda producției continue de monede.
Cauza probabilă a fost o perioadă de conflicte din secolele I și II î.Hr., când accesul Romei la minele de argint din Iberia și sudul Franței a fost întrerupt
Degradarea deliberată a denarilor (moneda de argint predominantă a romanilor) cu cupru este deseori considerată a arăta întreruperi în producția de argint. Cu toate acestea, în ciuda unor ușoare scăderi ale fineții monedelor de argint (în special în perioada războaielor sociale și civile din secolul I î.Hr.), acest lucru nu oferă o explicație suficientă pentru scăderea poluării cu plumb.
În elucidarea acestui fenomen, Dr. Jonathan Wood și Dr. Matthew Ponting, cercetători de la Universitatea din Liverpool, îl atribuie practicii romanilor de a recicla argintul, dobândit frecvent prin jafuri post-conflict în Iberia și sudul Franței, pentru producția de monede.
Potrivit cercetătorilor:
„În jurul anului 120 î.Hr. au început să apară grupuri de monede cu un nivel foarte scăzut de aur în ele. Argintul folosit pentru aceste monede pare să fi devenit, de asemenea, o parte din rezerva de argint pentru baterea monedelor în prima jumătate a secolului I î.Hr. Apoi, în anul 49 î.Hr., o nouă infuzie de argint cu niveluri ridicate de aur pare să intre în circulație. Având în vedere că Iulius Caesar s-a întors la Roma din luptele sale cu galii în 49 î.Hr., cercetătorii propun ca acest nou argint aflat în circulație să fi fost jefuit de armata lui Caesar.”
Dr. Jonathan Wood a declarat:
„În acest moment, nu există nici un fel de dovezi că argintul este un metal de calitate: „Debarasarea argintului a fost o modalitate de a face față fluctuațiilor în oferta de argint. Topirea argintului existent, fie că era al tău sau al altcuiva, era un alt mod. Pentru romani, reciclarea monedelor ar fi fost considerabil mai puțin costisitoare decât extragerea de argint nou – un beneficiu pentru finanțele lor, precum și pentru mediu.”