Cercetătorii au folosit lasere pentru a găsi tabăra militară romană, care era situată „strategic”, cu vedere spre un câmp de luptă aflat mai jos de descoperire.
Cercetătorii au descoperit o tabără militară romană veche de 2 000 de ani, ascunsă în munții din Elveția
Situl este amplasat în Alpii din estul Elveției și nordul Italiei, la o altitudine de 2.220 de metri.
În perioada romană, a fost protejată de trei șanțuri și un zid de apărare cunoscut sub numele de bastion.
Tabăra, care datează din secolul I î.Hr., este situată într-un loc cu vedere spre un câmp de luptă cunoscut din epoca romană, potrivit unei declarații a Cantonului Graubünden, o regiune administrativă din estul Elveției.
Prima descoperire a fost făcută în 2023
În 2023, un amator a găsit tabăra ascunsă folosind informații de la lidar (light detection and ranging), în care laserele sunt emise de un avion, iar lumina reflectată este utilizată pentru a crea o hartă topografică a peisajului.
Înainte de aceasta, cercetătorii știau doar despre câmpul de luptă, care se află la aproximativ 900 m sub tabără.
Cercetătorii au stabilit că tabăra se afla într-o „locație favorabilă din punct de vedere strategic”, legiunea romană staționată aici având rolul de a proteja granițele de la trecători.
Amplasarea taberei, perfectă din punct de vedere strategic
Locul ar fi oferit vederi ample asupra văilor din jur. „Descoperirea senzațională” a taberei arată, de asemenea, că forțele romane ar fi trebuit să mărșăluiască peste trecători montane pentru a avea acces la sit acum mai bine de 2 000 de ani.
Explorarea ulterioară a sitului din „Elveția romană” a dezvăluit o multitudine de artefacte romane, inclusiv arme și cuie de pantofi, potrivit declarației.
Armele din această descoperire conțin ștampila legiunii a treia, o unitate a armatei imperiale romane despre care se știe că a luptat pe câmpul de luptă de mai jos, arătând o legătură probabilă între acesta și tabăra militară de deasupra sa.