Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pe urmele romanilor de la Călugăreni. Tainele arheologice într-un colț mistic al Maramureșului
Articole online

Pe urmele romanilor de la Călugăreni. Tainele arheologice într-un colț mistic al Maramureșului

arheologi

Pe urmele romanilor de la Călugăreni. Tainele arheologice într-un colț mistic al Maramureșului

În urma unor săpături meticuloase la Călugăreni, comuna Eremitu, județul Maramureș, tainele unui sit arheologic străbătut de ecoul epocii romane au ieșit la lumină.

Cu mult timp în urmă, acest colț de pământ marca granița estică a vastei provincii Dacia, iar amintirile despre acest tărâm își au rădăcinile într-un veac străvechi. Într-o conversație captivantă, David Petruț, lector în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, ne-a purtat prin labirintul istoriei, dezvăluindu-ne ce comori au ieșit la iveală până în prezent:

 „Cea mai importantă componentă a acestui sit de epocă romană este castrul militar, care era de fapt o tabără unde era cantonată o trupă auxiliară a Armatei Romane care avea scopul de a apăra această porțiune a graniței romane”, a afirmat acesta.

„În unele porțiuni, zidurile lipsesc. Au fost extrase sistematic pentru piatră. Satul a fost construit parțial, printre altele, din materialele acestui loc. Și Castrul și Băile apar prima dată pe niște hărți pe la începutul secolului XVIII, adică anul 1726, când un italian le-a pus pentru prima dată pe hartă. Se știa că aceste clădiri au fost aici și că sunt de epocă romană”.

Pe lângă complexul fortificației militare, situl istoric păstrează și alte elemente remarcabile în vecinătatea sa, conturând astfel o panoramă mai amplă. În acest perimetru se conturează rămășițele unui cătun, creat pentru a servi drept sursă de aprovizionare a soldaților găzduiți în tabăra fortificată.

„O altă componentă ar fi Băile Romane care sunt peste drum și care se află sub cercetare arheologică. Porțiunea deschisă în acest moment care se poate vizita este clădirea centrală, clădirea comandamentului care aparține de tabăra militară”, a precizat David Petruț.

În trecut, edificiul era cunoscut sub denumirea de Principia, iar din anul 2013, cercetările se desfășoară anual. Intențiile ce stau la baza acestor cercetări sunt diverse, iar în fruntea lor se înalță aspirația imperioasă de a transforma acest loc într-o atracție turistică de necontestat:

„Cercetările se desfășoară într-un cadru internațional. Este vorba despre un parteneriat dintre mai multe instituții si universități din Europa. Gazda cercetărilor este Muzeul Județean Mureș, iar partenerul principal este Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Mai avem două universități din Budapesta și una din Berlin partenere”.

Sursa: „Zi-de-Zi

 

Registration

Aici iti poti reseta parola