Rolul esențial al tancului ceh 38(t) în arsenalul german din timpul cel de-al Doilea Război Mondial
Interesant este faptul că unul dintre cele mai răspândite tancuri folosite de naziști în primii ani ai războiului nu provenea din Germania, ci din Cehoslovacia. Panzer 38(t) a fost un tanc ușor dezvoltat pentru Armata Cehoslovacă în anii ’30. Cu un design simplu, o manevrabilitate bună și un armament puternic, 38(t) a fost un tanc popular în perioada interbelică. Variante de export au fost comandate de Iran, Peru, Lituania și Elveția. Chiar și Corpul Blindat Regal Britanic a comandat un model de probă. Cu toate acestea, în urma anexării Cehoslovaciei în 1939, fabrica ČKD a trecut sub controlul german.
38(t) a performat eficient în operațiunile germane de tip Blitzkrieg
Tancul ceh a fost adoptat în cadrul Armatei Germane sub numele de Panzerkampfwagen 38(t)
Raza de acțiune și viteza bună, împreună cu un tun principal de 37 mm și două mitraliere de 7,92 mm, au făcut din 38(t) o completare excelentă a forțelor motorizate germane. De fapt, Germania a ordonat continuarea producției de tancuri pentru a-și suplimenta tancurile Panzer I și Panzer II la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
Panzer 38(t) s-a descurcat destul de bine în timpul invaziei Poloniei din 1939 și în timpul Bătăliei din Franța din anul următor, unde a fost unul dintre preferatele lui Erwin Rommel. Era dotat cu un tun mai bun decât cele ale germanilor și era mai fiabil, având o mobilitate mai bună. Într-un caz documentat, un regiment blindat a fost aprovizionat cu unități Panzer 38(t) conduse direct din fabrică în mai puțin de 3 zile, fără defecțiuni mecanice. Variante ale modelului 38(t) au fost vândute și altor națiuni ale Axei, inclusiv Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei.
În 1941, invazia germană a Uniunii Sovietice a adus la lumină mortalul tanc sovietic T-34. Cu blindajul său înclinat și tunul său mortal, acesta a surclasat cu ușurință 38(t) și alte tancuri folosite de germani. Deși producția s-a încheiat în 1942, șasiul extrem de mobil al lui 38(t) a fost încă folosit. Tunurile sovietice de 76,2 mm capturate sau tunurile de câmp germane PaK 40 de 7,5 cm au fost montate pe partea superioară pentru a crea distrugătoarele de tancuri Marder III. Acest concept a evoluat în distrugătorul de tancuri ușoare Jagdpanzer 38(t) Hetzer, construit tot pe șasiul 38(t). Tunul antiaerian autopropulsat Flakpanzer 38(t) a folosit, de asemenea, șasiul original ceh.
Hetzer a fost ultima etapă de evoluție a 38(t)
Până la sfârșitul războiului, 38(t) era aproape depășit. Chiar și tunul de 75 mm de pe Hetzer, mai puternic, nu a fost suficient pentru a compensa blindajul lateral subțire al vehiculului și mobilitatea sa scăzută din cauza greutății suplimentare. Deși puține Panzer 38(t) originale au supraviețuit războiului, un număr mare de Hetzer au fost produse și rămân expuse în prezent pentru a duce mai departe moștenirea tancului ceh.