Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Măsurile extreme pe care germanii le-au folosit pentru a-și executa eficient tacticile de Blitzkrieg
Articole online

Măsurile extreme pe care germanii le-au folosit pentru a-și executa eficient tacticile de Blitzkrieg

Blitzkrieg

Măsurile extreme pe care germanii le-au folosit pentru a-și executa eficient tacticile de Blitzkrieg

Tactica a fost perfecționată de Wehrmacht și a jucat un rol crucial în succesul timpuriu al Germaniei la începutul conflictului. O combinație de viteză, surpriză și forță copleșitoare a caracterizat avansurile armatei, scopul fiind obținerea unor victorii rapide și decisive. Pentru a ajuta în acest sens, trupelor care înaintau li s-au distribuit tablete Pervitin.

Nu toate substanțele erau privite în mod egal în Germania

Guvernul german avea o viziune antidrog strictă, ideologia lor fiind centrată pe oameni puternici și sănătoși. Consumatorii de droguri nu erau necesari pentru a câștiga războiul, Führerul declarând odată: „Nu avem nevoie de oameni slabi, îi vrem doar pe cei puternici!”. Acestea fiind spuse, nu toate drogurile erau privite în mod egal. Se credea că opiul, de exemplu, nu dădea nimic consumatorului, în timp ce metamfetamina ar face o persoană puternică și mai puternică.

În 1938, aceasta din urmă a fost comercializată sub numele de Pervitin. Disponibil ca medicament fără prescripție medicală, acesta a luat rapid cu asalt națiunea și a fost în curând remarcat de Dr. Otto Friedrich Ranke, directorul Institutului de Fiziologie Generală și de Apărare din cadrul Academiei de Medicină Militară din Berlin.

Ranke a testat medicamentul pe 90 de studenți universitari. S-a constatat că, atunci când îl luau, utilizatorii aveau o concentrare sporită, încredere în sine și o dorință mai mare de a-și asuma riscuri. De asemenea, a redus foamea, nevoia de somn și sensibilitatea la durere. Vorbind despre rezultate, Ranke a comentat că Pervitin ar fi „o substanță excelentă pentru a trezi un pluton obosit… Ne putem da seama ce semnificație militară de anvergură ar avea dacă am reuși să eliminăm oboseala naturală folosind metode medicale”.

În septembrie 1939, în urma finalizării acestor teste, s-a decis că Pervitin ar putea ajuta Germania să câștige cel de-al Doilea Război Mondial.

Militarilor germani li s-a administrat Pervitin

Se credea că Pervitin este „drogul de război ideal”, iar Pervitin a căpătat rapid o serie de porecle. Aviatorii din Luftwaffe l-au numit „Stuka-Tabletten” (Tablete Stuka), „Fliegerschokolade” (Ciocolata aviatorilor) și „Sarea pilotului”. Comandantul serviciului avea chiar propriul nume asociat cu substanța, având în vedere dependența sa cunoscută de droguri.

În afara Luftwaffe, Pervitin era denumită „Panzerschokolade” (ciocolata rezerviștilor) de către infanteriști.

Fabrica Temmler-Werke producea până la 833.000 de tablete pe zi. Între aprilie și iulie 1940, peste 35 de milioane de doze de Pervitin de trei miligrame au fost produse și distribuite Wehrmacht-ului și Luftwaffe-ului.

Pervitin avea o serie de efecte secundare

Tacticile de Blitzkrieg ale Germaniei și consumul de metamfetamină au mers mână în mână. Aceste avansuri, care au văzut forțele germane sprintând prin Europa, au permis celor care participau să țină pasul cu un somn limitat, care i-ar fi încetinit. Istoricul medical Peter Steinkamp a scris odată: „Blitzkrieg a fost ghidat de metamfetamină. Dacă nu cumva să spunem că Blitzkrieg a fost fondat pe metamfetamină”.

Cu toate acestea, nu a durat mult până când au fost observate efectele secundare. Acestea și simptomele de sevraj au făcut ca Wehrmachtul să reducă utilizarea Pervitinului în 1940. Un an mai târziu, acesta a fost restricționat și mai mult, utilizarea civilă necesitând o rețetă, iar armata menținând un control strict asupra stocurilor sale. Soldații care primeau doze primeau doar câteva tablete odată și li se spunea să nu le folosească în luptă.

Istoricul Łukasz Kamieński a comentat cândva: „Un soldat care mergea la luptă influențat de Pervitin se găsea de obicei în imposibilitatea de a performa eficient în următoarea zi sau două. Suferind de „mahmureala drogurilor” și arătând mai degrabă ca un zombi decât ca un mare războinic, trebuia să se recupereze de efectele secundare”.

Comportamentul fiecărui militar era diferit. Unii deveneau violenți, iar acest lucru se manifesta uneori prin faptul că erau prea violenți față de inamici sau civili, în timp ce alții chiar îi atacau pe ofițeri. În ciuda acestui fapt, Pervitin a fost ușor disponibil pentru publicul german după război, fie pe bază de rețetă, fie pe piața neagră. Abia în anii ’70 și ’80 a încetat să mai fie prescris și, după reunificarea Germaniei, a devenit ilegal.

Registration

Aici iti poti reseta parola