Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Leichtgeschütz 40, puternicul tun fără recul al Germaniei din epoca celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Leichtgeschütz 40, puternicul tun fără recul al Germaniei din epoca celui de-al Doilea Război Mondial

tun

Leichtgeschütz 40, puternicul tun fără recul al Germaniei din epoca celui de-al Doilea Război Mondial

Armata germană a introdus această armă în timpul bătăliei din Creta, iar mai târziu a fost folosită de Gebirgsjäger în 1942 și a fost utilizată pe scară largă de unitățile de parașutiști, atât de Luftwaffe, cât și de Waffen-SS, pe toată durata conflictului.

Cum a apărut Leichtgeschütz 40

La sfârșitul anilor 1930, Rheinmetall și Krupp au concurat pentru contracte de producție de tunuri fără recul pentru Wehrmacht. Prima a câștigat oportunitatea de a dezvolta una care putea fi lansată din avion și folosită de unitățile de parașutiști. Rezultatul a fost dezvoltarea LG 1, redenumit ulterior Leichtgeschütz 40 de 7,5 cm.

Între 1941-44, au fost produse aproximativ 450 de LG 40.

Specificații pentru Leichtgeschütz 40 de 7,5 cm

Leichtgeschütz 40 a fost o armă grea. Fiecare obuz lansa aproape 15 kilograme. În ciuda greutății sale, arma era de dimensiuni mici, dar acest lucru nu a împiedicat-o să aibă o putere de lovire destul de mare. LG 40 de 7,5 cm avea o cadență de tragere de opt ori pe minut și o viteză la gura țevii de 350 de metri pe secundă, cu o rază efectivă de tragere de aproape 7.000 de metri.

Spre deosebire de alte tunuri fără recul, LG 40 folosea cartușe obișnuite cu un cartuș special care permitea să se tragă. Aceasta a fost o decizie practică. Folosirea cartușelor preexistente a economisit timp și bani în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea și a permis epuizarea stocurilor de aceste cartușe, în loc să se producă altele.

Acestea fiind spuse, utilizarea de muniție care nu a fost dezvoltată special pentru LG 40 însemna că aceste cartușe nu ajutau la caracteristicile sale fără recul și necesitau cartușe speciale.

tun

 Leichtgeschütz 40 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Leichtgeschütz 40 a văzut prima dată lupta în timpul bătăliei din Creta. În a doua jumătate a anului 1942, arma a fost echipată de Gebirgsjäger în timpul luptelor din Caucaz, iar în restul celui de-al Doilea Război Mondial a intrat în serviciu atât în unitățile Luftwaffe, cât și în cele ale Waffen-SS.

Cu cât LG 40 de 7,5 cm a fost mai mult utilizat pe teren, cu atât mai multe defecte de proiectare au devenit evidente. Primul a fost acela că o parte din gaze scăpau la tragere, afectând mecanismul de închidere. Era necesară o reproiectare completă pentru a remedia acest lucru, dar acest lucru a fost o problemă prea mare.

A doua problemă a fost legată de suportul armei după ce ajungea să tragă peste 300 de focuri. 

10,5 cm Leichtgeschütz 40

În urma succesului înregistrat de Leichtgeschütz 40 de 7,5 cm în timpul bătăliei din Creta, atât Rheinmetall, cât și Krupp au dezvoltat tunuri fără recul de calibru mai mare, modelul Krupp intrând primul în serviciu. Această armă de dimensiuni mai mari avea același design general ca și concurentul eșuat al producătorului pentru LG 40 al Rheinmetall, doar că nu se mai înfunda așa ușor. 

LG 40 de 10,5 cm era cu siguranță mai mare decât omologul său de 7,5 cm, întinzându-se pe o lungime de peste doi metri. Trăgea aceleași proiectile ca și leFH 18 de 10,5 cm, ceea ce permitea utilizarea stocurilor curente, economisind bani și materiale prețioase. Avea o viteză la gura țevii de aproape 450 de metri pe secundă și o rază de tragere efectivă de 8.000 de metri.

Diverse baterii de artilerie au folosit LG 40 de 10,5 cm în ultimele etape ale celui de-al Doilea Război Mondial. Armata a 20-a de Munte l-a echipat în Arctica, în timp ce Grupul de Armate Centru l-a folosit în centrul Rusiei. Atunci când era desfășurat, tunul putea fi descompus în cinci părți sau parașutat ca o singură unitate într-o ladă de absorbție a șocurilor.

tun

Registration

Aici iti poti reseta parola