Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Israelul a inundat tunelurile Hamas, o tactică pe care Egiptul a folosit-o deja în 2013
Articole online

Israelul a inundat tunelurile Hamas, o tactică pe care Egiptul a folosit-o deja în 2013

acord pentru eliberarea ostaticilor, Hamas

Tactica poate părea șocantă, dar nu este nouă. Egiptul a făcut același lucru de cel puțin două ori împotriva Hamas.

Hamas, ținta răzbunării armatei israeliene

Potrivit The Wall Street Journal, Israelul a început marți să inunde tunelurile de aproximativ 500 de kilometri cu apă din Marea Mediterană.

Scopul său pare a fi acela de a-i forța pe luptătorii Hamas din tuneluri să plece, de unde Israelul îi poate ataca.

Israelul crede că sistemul de tuneluri, supranumit „metroul”, este folosit pentru a transporta arme și luptători în teritoriul israelian.

Forțele de apărare israeliene au refuzat să comenteze atunci când Business Insider a întrebat dacă inundă tunelurile. Dar tactica are o istorie.

Egiptul, care se învecinează cu Gaza la est, a avut un plan similar în 2013

Egiptul a inundat tunelurile de contrabandă care leagă Gaza de Peninsula Sinai.

Mohamed Morsi, președintele egiptean de la acea vreme, dorea să închidă tunelurile pentru a bloca fluxul de arme și militanți din Gaza în Sinai, unde era în desfășurare o insurgență, a relatat la acea vreme The New York Times.

Armata egipteană încercase anterior să pompeze gaz în tuneluri, înainte de a trece la ape uzate. În cele din urmă, a distrus aproximativ 20 de tuneluri.

Câțiva ani mai târziu, Egiptul a început să inunde tunelurile folosind apă de mare pompată din Marea Mediterană – aproape exact ceea ce, potrivit WSJ, face acum Israelul.

Oficialii egipteni au confirmat pentru Al Jazeera că pomparea apei este în curs de desfășurare, spunând că operațiunea are ca scop să pună capăt activităților de contrabandă.

Președintele egiptean Abdel-Fattah el-Sisi a afirmat că inundarea tunelurilor Hamas se face din motive de securitate

El a spus că a fost coordonată cu Autoritatea Palestiniană, entitatea care guvernează Cisiordania și care conducea Gaza de când Hamas a preluat controlul.

Într-o declarație comună din septembrie 2015, mai multe facțiuni palestiniene au condamnat inundațiile, exprimându-și îngrijorarea că acestea vor distruge terenurile agricole și vor polua rezervele de apă subterană, potrivit Middle East Monitor.

Îngrijorări similare sunt exprimate acum, experții spunând că tactica Israelului de a folosi apa de mare ar putea exacerba poluarea apei și provoca daune de mediu în Gaza.

În 2016, Egiptul a lansat o altă operațiune de inundare

Yuval Steinitz, ministru israelian la acea vreme, a declarat că inundațiile s-au datorat parțial „la cererea Israelului”, descriind-o drept o „soluție bună” pentru a aborda rețeaua de tuneluri a Hamas.

De data aceasta, există un risc suplimentar de luat în considerare – dacă inundațiile ar putea afecta unii dintre cei 100 de ostatici luați de Hamas la 7 octombrie, care nu au fost încă eliberați.

În înregistrări audio de la o întâlnire cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ostaticii eliberați și rudele celor aflați încă în captivitate au declarat că se tem că cei dragi lor vor fi uciși de potopul de apă, potrivit publicației israeliene Ynet.

Ziarul a relatat că IDF este reticent în a trimite soldați în subteran din cauza riscului de capcane.

În schimb, potrivit ziarului, armata intenționează să folosească metoda inundațiilor împreună cu lovituri aeriene, explozibili, roboți, câini și drone.

Registration

Aici iti poti reseta parola