Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Israelul și Hamas au ajuns la un acord cu privire la ostatici, un progres diplomatic major
Articole online

Israelul și Hamas au ajuns la un acord cu privire la ostatici, un progres diplomatic major

acord pentru eliberarea ostaticilor, Hamas

Într-o declarație, guvernul israelian a declarat că a aprobat liniile generale ale primei etape a acordului care prevede eliberarea a 50 de ostatici răpiți de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie, în schimbul unei încetări a focului de patru zile. Guvernul a adăugat că pauza în lupte se va prelungi cu o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, potrivit Insider.

Hamas a fost de acord cu propunerea venită din Israel pentru a elibera din ostatici

Hamas a declarat într-o postare pe Telegram că a fost de acord cu acordul și că 150 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel vor fi eliberați:

„Guvernul Israelului, FDI și serviciile de securitate vor continua războiul pentru a readuce acasă toți ostaticii, pentru a finaliza eliminarea Hamas și pentru a se asigura că nu va exista nicio nouă amenințare la adresa statului Israel dinspre Gaza”, a declarat guvernul israelian într-un comunicat.

În ciuda acordului provizoriu, nu este clar când anume se va finaliza schimbul de ostatici și de prizonieri. NBC News a relatat că familiile victimelor persoanelor aflate în închisorile israeliene vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a face apel la Curtea Supremă din Israel pentru a se opune acordului.

Această evoluție revoluționară vine după săptămâni de negocieri intense și angajamente la nivel înalt care au implicat Israelul, SUA, Qatar și Egipt, a declarat marți un oficial de rang înalt al administrației Biden pentru reporteri, adăugând că această primă fază a acordului implică doar cele 50 de femei și copii.

acord ostatici

Miercuri dimineață, Qatar a emis o declarație în care a precizat că ora de începere a pauzei va fi anunțată în următoarele 24 de ore

Pauza va „permite intrarea unui număr mai mare de convoaie umanitare și de ajutoare de urgență, inclusiv a combustibilului destinat nevoilor umanitare”, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe din Qatar.

Se crede că Hamas deține aproximativ 240 de ostatici – inclusiv israelieni, americani și alți cetățeni străini – care au fost capturați în timpul atacului brutal al grupării teroriste, care s-a soldat cu peste 1.200 de morți. Guvernul israelian a fost supus unor presiuni interne extinse pentru a asigura eliberarea acestora, în timp ce în marile orașe din întreaga lume au apărut proteste și demonstrații în semn de solidaritate cu ostaticii și familiile acestora.

Statele Unite au oferit Israelului atât sprijin diplomatic, cât și supraveghere aeriană pentru a-l ajuta în eforturile sale de recuperare a ostaticilor. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni reporterilor că administrația Biden lucrează „oră de oră” și „face tot ce poate” pentru a asigura eliberarea lor.

Mai devreme marți, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că între orele 18.00 și 20.00, ora locală, va convoca cabinetul de război, cabinetul de securitate și guvernul țării, în trei reuniuni separate. Biroul a precizat că anunțul vine „în lumina evoluției situației în ceea ce privește eliberarea ostaticilor noștri”, indicând că s-ar putea ajunge la un acord. Patru ostatici au fost deja eliberați din Gaza.

Emi Palmor, care a ocupat anterior funcția de director general al Ministerului israelian al Justiției și care are experiență în cadrul unei echipe de negociere a ostaticilor, a declarat că acesta ar putea fi singurul acord pe care țara reușește să îl încheie cu Hamas și că nu se știe dacă gruparea militantă își va onora într-adevăr acordurile.

Registration

Aici iti poti reseta parola