România, intermediarul reconcilierii dintre Israel și Egipt. Nicolae Ceaușescu i-a comunicat lui Menachem Begin, premierul Israelului în 1977, că președintele Egiptului, Anwar El Sadat, era pregătit pentru o întâlnire.
„Diplomația reconcilierii din anii ’70”. Încercările Israelului de a stabili relații cu Egiptul prin intermediul României
„Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice”, a declarat prim-ministrul Menachem Begin la o ședință de guvern din 4 septembrie 1977.
Potrivit arhivelor de stat israeliene, 40 de documente menționează evenimentele din 1977, în cadrul cărora reprezentanții celor două țări s-au întâlnit, înainte de semnarea acordului de pace din 1979.
Premierul Israelului vizitase România în august 1977, când România era singura țară comunistă alături de care Israelul menținea relații internaționale deschise. La acea vreme, România avea relații bune cu lumea arabă, iar Israelul încerca să mențină deschise canalele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României.
Vizita lui Begin în România – singura țară comunistă alături de care menținea atunci relații diplomatice – a avut loc la sfârșitul lunii august în 1977. Israelul a încercat să promoveze legăturile cu Egiptul prin intermediul României, care avea relații bune cu lumea arabă. Vizita a avut loc cu 12 ani înainte ca Nicolae Ceaușescu să fie înlăturat și executat.
Liderul comunist român a propus, printre altele, ca Israelul să recunoască Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și să negocieze cu conducerea acesteia. „Ceaușescu a spus că ar trebui recunoscută Organizația și să se negocieze cu Yasser Arafat. Arafat este un om bun, Ceaușescu a vorbit cu el, sunt oameni mult mai răi în cadrul acestei Organizații. Yasser Arafat este gata să recunoască statul Israel”, le-a explicat premierul israelian miniștrilor în 1977. Israelul a urmat doar sfatul lui Ceaușescu în privința întâlnirii cu Egiptul, alegând să ignore recomandarea referitoare la discuțiile cu Yasser Arafat.
România nu a fost singura țară care a sprijinit reluarea legăturilor dintre Israel și Egipt
Marocul a avut o influență similară în organizarea unei reuniuni israeliano-egiptene.
La 16 septembrie, ministrul de externe Moshe Dayan a zburat în secret în Maroc și s-a întâlnit cu vicepremierul egiptean Hassan Tohami. Un raport redactat la Mossad descrie întâlnirea cu lux de amănunte. „La sosire, invitații au fost conduși la casa oficială de oaspeți a regelui, care se află în apropierea vilei sale private. După o scurtă perioadă de odihnă … au fost poftiți înăuntru pe o ușă specială din spate, folosită pentru vizite clandestine și oaspeți secreți”, se arată în raportul Mossad. Apoi „grupul a fost primit de (Mossad a cenzurat cuvintele ulterioare), ceea ce i-a permis lui Dayan să se elibereze de machiaj și să revină la aspectul său natural”.
Tohami s-a întors către Dayan și i-a spus: „Nu, nu, nu: „În toți acești ani am crezut că te voi întâlni doar pe câmpul de luptă sau într-o înfrângere diplomatică și iată-ne aici, noi doi, în căutarea păcii, datorită eforturilor regelui și a credinței pe care Sadat o are în Begin și în tine. Sunteți lideri puternici și curajoși și credem că veți îndrăzni să luați decizii importante pentru o pace deplină și echitabilă.”
Tohami a adăugat că „Sadat este foarte serios în ceea ce privește pacea”
El a subliniat că, în această etapă, discuțiile se desfășoară fără știrea Statelor Unite.
Problema palestiniană a fost discutată în cadrul conversației. „Este posibil să se limiteze pericolul palestinienilor radicali dacă țărilor arabe li se permite să se ocupe de ei. Palestinienii vor deveni un factor mai puternic dacă nu se va găsi un răspuns pentru aspirațiile lor naționale. Țările arabe sunt capabile să supravegheze tendințele lor radicale, care, în cea mai mare parte, pot fi neutralizate”. În concluzie, Tohami a declarat că Sadat a fost de acord cu un dialog cu Israelul și că are încredere în guvernul Begin, dar a condiționat întâlnirea de un acord prealabil de retragere din teritorii.
Întâlnirea a durat patru ore și a inclus, desigur, o cină și un schimb de cadouri. „Dayan i-a oferit regelui un set de arme canaanite din colecția sa personală”, a scris Mossad.