Evenimentul Istoric > Articole online > În 1268, creștinii au rămas fără Papă pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie
Articole online

În 1268, creștinii au rămas fără Papă pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie

Alegerea conducătorului Bisericii Catolice nu a fost niciodată o misiune ușoară, însă criza din 1268 nu s-a mai repetat în istorie, dintr-un motiv lesne de înțeles.

După moartea Papei Clement al IV-lea în acel an, cardinalii erau obligați să aleagă un nou Suveran Pontif.

Situația a fost îngreunată de faptul că în timpul alegerilor trei cardinali au decedat, iar unul și-a dat demisia.

Părerile erau împărțite în colegiul cardinalilor, raportul de forțe fiind aproape egal.

Alegerile s-au ținut în orașul Viterbo, nu departe de Roma, fiindcă regula prevederea ca alegerile să aibă loc în locul în care a decedat ultimul Papă.

Conform History.info, după trei ani de dispute, o criză fără precedent, locuitorii din Viterbo se săturaseră atât de tare de situație, încât i-au încuiat pe cardinali într-o încăpere, le-au limitat drastic porțiile de mâncare și i-au obligat să se decidă.

Nu a fost suficient, tot nu au fost în stare să numească un Papă, iar conform legendei locuitorii din Viterbo ar fi distrus acoperișul clădirii, pentru a-i lăsa sub cerul liber al mâniei lui Dumnezeu.

În 1271, într-un final a fost ales Tedaldi Visconti, care a devenit Papa Gregoriu al X-lea.

Pentru ca o astfel de criză  să nu se mai repete, s-a introdus decretul privind “conclava”.

Practic, din acel moment, cardinalii acceptau să fie încuiați într-o încăpere până luau o decizie.

Preluând modelul locuitorilor din Viterbo, rația lor de mâncare urma să scadă treptat cu fiecare oră sau zi petrecută în încăpere.

Decretul a fost adoptat tocmai de Papa Gregoriu al X-lea, astăzi un Sfânt al Bisericii Catolice, și se află din 1274 în legislația papală “Ubi periculum”.

Papa Gregoriu  a avut un rol semnificativ în istorie. Marco Polo nota că Kublai Khan, conducătorul mongolilor, i-ar fi cerut Papei Gregoriu să îi trimită misionari creștini.

Papa l-ar fi trimis pe Marco Polo, alături de tatăl său Niccoli și de unchiul său Maffeo. Papa Gregoriu a murit la 10 ianuarie 1276.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola