Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea controversată a celui mai nepotrivit Papă din istorie
Articole online

Povestea controversată a celui mai nepotrivit Papă din istorie

papă

Povestea controversată a celui mai nepotrivit Papă din istorie

Născut sub numele de Octavianus în 937, a devenit episcop al Romei în 955, la vârsta de 18 ani, și a ajuns papă la 27 de ani. Cu toate acestea, perioada pontificatului său a fost marcată de corupție, violență și scandaluri, ceea ce i-a adus titlul controversat de „cel mai rău papă din istorie”.

Tânărul Octavianus a fost ridicat la rangul de papă după moartea predecesorului său, Agapetus al II-lea. La acea vreme, statele papale se confruntau cu o serie de provocări, inclusiv conflicte cu Sfântul Imperiu Roman și ascensiunea islamului în Mediterană. În pofida tinereții sale, Ioan al XII-lea a fost văzut ca un potențial lider care ar putea conduce Biserica în acele vremuri dificile.

Cu toate acestea, pontificatul lui Ioan al XII-lea a intrat rapid în mijlocul unor controverse

El a fost acuzat că s-a implicat în simonie, sau în cumpărarea și vânzarea de funcții bisericești, precum și că a acceptat mită în schimbul unui tratament favorabil. De asemenea, s-a spus că ar fi risipit fondurile Bisericii pe petreceri extravagante și orgii, care implicau adesea participarea prostituatelor.

Totuși, comportamentul lui Ioan al XII-lea nu s-a limitat doar la desfrâu. Era cunoscut și pentru natura sa violentă și răzbunătoare. Se spune că ar fi ordonat uciderea mai multor oponenți, inclusiv a unui cardinal care se opusese alegerii sale ca papă. El însuși se angaja în acte de violență fizică, agresând, se pare, mai multe persoane, inclusiv preoți și episcopi. În plus, a fost acuzat de blasfemie, de practicarea magiei și chiar de invocarea demonilor.

A fost convocat un consiliu pentru a investiga acțiunile sale nepotrivite

Comportamentul lui Ioan al XII-lea a fost atât de scandalos încât chiar și contemporanii săi au fost șocați. În 963, un grup de episcopi a convocat un consiliu pentru a ancheta comportamentul său. Aceștia l-au acuzat de o gamă largă de infracțiuni, inclusiv adulter, incest și crimă. De asemenea, a fost învinuit de profanarea bisericilor și de vânzarea proprietăților bisericești pentru a-și finanța stilul de viață somptuos. În ciuda acestor acuzații, Ioan al XII-lea a refuzat să demisioneze din funcția de papă și i-a excomunicat pe episcopii care îl inculpau.

În ciuda nepopularității sale, Ioan al XII-lea a continuat să conducă Biserica până la moartea sa din 964.

Cu toate acestea, moștenirea sa a fost una marcată de corupție și scandaluri. El a fost criticat pe scară largă de istoricii și liderii bisericii de mai târziu, care l-au văzut ca pe un simbol al declinului și decăderii morale a papalității din perioada medievală.

Astăzi, Ioan al XII-lea este adesea citat ca un exemplu al celor mai rele excese ale puterii papale. Comportamentul său a fost atât de flagrant încât a dus la apeluri de reformă în cadrul Bisericii, care au culminat în cele din urmă cu Reforma protestantă din secolul al XVI-lea. Mulți istorici îl văd ca pe un exemplu de avertisment cu privire la pericolele pe care le reprezintă puterea necontrolată și corupția în instituțiile religioase.

Registration

Aici iti poti reseta parola