Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Papa Francisc declară că nu doar Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina: „Mai multe puteri au interese acolo!”
Articole online

Papa Francisc declară că nu doar Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina: „Mai multe puteri au interese acolo!”

Jorge Bergoglio

Papa Francisc declară că nu doar Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina: „Mai multe puteri au interese acolo!”

În opinia Suveranului Pontif, conflictul din Ucraina est indiscutabil un „război mondial”.

„În puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale”, a adăugat el. Marile puteri sunt toate legate. Şi câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se bate acolo”, a adăugat papa în vârstă de 86 de ani.

Jorge Bergoglio şi-a înmulţit apelurile la pace în Ucraina, de la invazia rusă din februarie 2022, condamnând puternic un război „absurd şi crud”.

În ciuda propunerilor de mediere, diplomaţia Sfântului Scaun nu a reuşit să se impună pe tema conflictului din Ucraina. Papa a intenţionat să meargă el însuşi la Kiev şi la Moscova, un proiect care nu a fost posibil până în prezent.

„Războiul din Ucraina nu a fost alimentat doar de interesele imperialiste ale Rusiei”

Problema războiului din Ucraina este legată de rolul „imperiilor” care se află în lume, și nu doar de cel rusesc, susține Papa Francisc, într-un interviu acordat RSI.

Suveranul Pontif ar dori să poarte un dialog cu Vladimir Putin, care a închis porțile până acum.

„I-aș vorbi la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om cult. În a doua zi de război am fost la Ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun, să spun că sunt dispus să merg la Moscova, atât timp cât Putin mi-ar lăsa o fereastră să negociez. Lavrov mi-a scris, spunându-mi ‘mulțumesc, dar nu este momentul’. Putin știe că sunt disponibil. Dar acolo sunt interese imperiale, nu numai ale Imperiu rus, dar ale imperiilor din alte părţi. Este propriu imperiului să pună naţiunile pe locul al doilea”, subliniază Papa Francisc, în interviul său la radioul elvețian.

În interviul cu ocazia împlinirii a zece ani de la pontificatul său, anticipat de „Corriere della Sera”, „La Repubblica” și „La Stampa”, Papa Bergoglio vorbește despre sănătatea sa:

„Sunt bătrân. Am mai puțină rezistență fizică, cea a genunchiului a fost o umilire fizică, chiar dacă acum se vindecă bine”. Și despre viața sa anterioară în Argentina: din acele vremuri îi este dor „să se plimbe, să meargă pe stradă”. Dar Roma este „un oraș unic”.

Europa? „În acest moment are mulți politicieni, șefi de guvern sau miniștri tineri. Eu le spun mereu: vorbiți între voi”. Apoi, Suveranul Pontif răspunde despre războaie, cel din Ucraina, dar și conflictele uitate, „Yemen, Siria, săracii Rohingya din Myanmar”. Suntem „într-un război mondial”: „A început în bucăți și acum nimeni nu poate spune că nu este global, pentru că marile puteri sunt toate învecinate. Și câmpul de luptă este Ucraina. Acolo luptă toți”.

Registration

Aici iti poti reseta parola