Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Drone de fabricație chineză zboară în spațiul aerian restricționat al Washingtonului, stârnind noi temeri de spionaj în capitala țării
Articole online

Drone de fabricație chineză zboară în spațiul aerian restricționat al Washingtonului, stârnind noi temeri de spionaj în capitala țării

drone

Drone de fabricație chineză zboară în spațiul aerian restricționat al Washingtonului, stârnind noi temeri de spionaj în capitala țării

Dronele de agrement fabricate de compania chineză DJI – o firmă care furnizează peste 70% din dronele civile din lume – sunt modificate de utilizatori pentru a ocoli restricțiile care le împiedică să zboare în zone interzise, se arată în raport. Acest lucru ridică îngrijorări că dronele ar putea fi, de asemenea, manipulate sau piratate în scopuri de spionaj, deși oficialii au declarat pentru Politico că nu cred că guvernul chinez operează în prezent aceste drone.

„Orice produs tehnologic cu origini în China sau în companii chinezești prezintă un risc real și un potențial de vulnerabilitate care poate fi exploatat atât acum, cât și într-o perioadă de conflict”, a declarat pentru Politico senatorul republican Marco Rubio din Florida, vicepreședinte al Comisiei pentru Informații.

„Sunt fabricate în China sau fabricate de o companie chineză, dar vor pune un autocolant al unei companii care nu este din China și care le reambalează, astfel încât nici măcar nu știi că le cumperi”, a spus Rubio, adăugând: „Dar orice lucru tehnologic are capacitatea de a avea încorporate, în software sau în hardware-ul propriu-zis, vulnerabilități care pot fi exploatate în orice moment”.

Un purtător de cuvânt al DJI a declarat pentru Politico că, deși firma face un efort pentru a se asigura că potențialii clienți respectă reglementările, „nu putem controla comportamentul utilizatorilor finali”.

În iulie 2021, Pentagonul a declarat că sistemele realizate de DJI Technology „reprezintă potențiale amenințări la adresa securității naționale”

Ca urmare a acestui fapt, în octombrie, Departamentul Apărării a adăugat DJI pe o listă neagră a firmelor cu presupuse legături cu armata chineză, deschizând calea pentru impunerea de sancțiuni.

„Departamentul este hotărât să evidențieze și să contracareze strategia de fuziune militară-civilă a RPC, care sprijină obiectivele de modernizare ale Armatei Populare de Eliberare (APL), asigurându-se că accesul acesteia la tehnologii avansate și expertiză sunt achiziționate și dezvoltate de companii, universități și programe de cercetare din RPC care par a fi entități civile”, a declarat Pentagonul luna trecută într-un comunicat.

Tensiunile dintre SUA și China au atins cote istorice în ultimii ani, iar eforturile de a contracara influența globală în creștere a Beijingului reprezintă unul dintre puținele domenii în care legislatorii din ambele tabere tind să se înțeleagă. Președintele Joe Biden a declarat că SUA și China se află într-o competiție pentru a câștiga secolul XXI. Acestea fiind spuse, consecințele globale răsfrânte ale războiului din Ucraina au făcut ca ambele țări să adopte o retorică oarecum mai prudentă cu privire la rivalitatea în creștere.

După ce Biden s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping la începutul acestei luni, Casa Albă a declarat că președintele i-a subliniat omologului său de la Beijing că SUA și China „trebuie să lucreze împreună pentru a aborda provocările transnaționale”, chiar dacă continuă să fie în competiție.

Cu toate acestea, preocupările legate de activitățile chinezești în SUA continuă să fie un obiectiv major la Washington, subliniind cât de controversată continuă să fie dinamica dintre cele două țări. Dincolo de consternarea cu privire la drone, FBI și parlamentarii din Congres au tras un semnal de alarmă în ultimele zile cu privire la posturile secrete ale poliției chineze care operează în SUA pentru a urmări disidenții.

Registration

Aici iti poti reseta parola