Politicieni din ambele tabere fac presiuni asupra administrației Biden pentru a furniza Ucrainei drone letale „Gray Eagle”
Mai mult de o duzină de senatori americani din ambele partide principale fac presiuni asupra administrației Biden pentru a furniza Ucrainei o flotă de drone avansate și înarmate, despre care susțin că ar „crește letalitatea” forțelor armate ale țării, a relatat marți The Wall Street Journal.
MQ-1C, sau „Gray Eagle”, este un succesor al dronei Predator, fabricată de General Atomics, care se mândrește cu capacitatea de a transporta patru rachete Hellfire și de a rămâne în aer până la 27 de ore înainte de a se realimenta. Are o rază de acțiune de 2.500 de mile nautice și poate zbura până la 7600 de metri.
În scrisoarea lor, adresată secretarului Apărării, Lloyd Austin, 16 senatori – printre care James Inhofe, un republican din Oklahoma, și Tim Kaine, un democrat din Virginia – au scris că drona „are potențialul de a conduce cursul strategic al războiului în favoarea Ucrainei”.
Cu o flotă proprie, Ucraina „ar putea găsi și ataca navele de război rusești în Marea Neagră, rupând blocada coercitivă și atenuând presiunile duble asupra economiei ucrainene și a prețurilor mondiale la alimente”, au scris legislatorii.
Ar fi nevoie de 27 de zile pentru a instrui forțele ucrainene cu privire la modul de operare a vehiculului aerian fără pilot
C. Mark Brinkley, un purtător de cuvânt al General Atomics, a declarat pentru Insider că legislatorii au dreptate să susțină că Ucraina ar putea pune în funcțiune dronele la scurt timp după ce le primește.
„General Atomics a propus un calendar agresiv de instruire pentru operatorii ucraineni, de mai puțin de cinci săptămâni, și s-a oferit să instruiască primul cadru de utilizatori pe cheltuiala companiei”, a declarat Brinkley. „Credem că ar fi o decizie care ar schimba jocul să trimitem Gray Eagles pentru a sprijini apărarea ucraineană”.
Oficialii ucraineni au cerut drona încă din luna mai, a relatat The Wall Street Journal în timpul verii, dar administrația Joe Biden a fost reticentă în a o furniza din cauza temerilor că o tehnologie sensibilă ar putea ajunge în mâinile adversarilor SUA.
La începutul acestei luni, un oficial american a declarat pentru CNN că Pentagonul studiază potențiale modificări ale dronei pentru a proteja astfel de secrete tehnice în cazul în care aceasta este capturată de forțele rusești. Politico a relatat anterior că o preocupare deosebită este o componentă avansată, sistemul de țintire multispectrală, care „oferă informații în timp real, țintire și urmărire operatorilor săi”.
Departamentul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.