Înaintea întâlnirii cu Xi, Biden face apel la China
Președintele SUA, Joe Biden, a oferit sâmbătă un angajament american în toată regula față de națiunile din Asia de Sud-Est, promițând, în cadrul unui summit în Cambodgia, să ajute la combaterea dominației crescânde a Chinei în regiune – fără a menționa numele celeilalte superputeri, după cum menționează Politico.
Președintele chinez Xi Jinping nu se afla în sală la summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, sau ASEAN, de la Phnom Penh. Dar Xi a planat asupra lucrărilor cu doar două zile înainte ca el și Biden să aibă prima lor întâlnire față în față foarte așteptată la summitul G20 din Indonezia.
Casa Albă a lui Biden a declarat că națiunea lui Xi este cel mai mare rival economic și militar al secolului viitor și, deși președintele nu a numit niciodată China în mod direct, mesajul său a fost direct îndreptat către Beijing.
„Împreună vom aborda cele mai mari probleme ale timpului nostru, de la climă la securitatea sanitară, pentru a ne apăra împotriva amenințărilor semnificative la adresa ordinii bazate pe reguli și a amenințărilor la adresa statului de drept”, a declarat Biden. „Vom construi un Indo-Pacific care să fie liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur.”
Statele Unite au ironizat mult timp încălcarea de către China a ordinii internaționale bazate pe reguli – de la comerț la transport maritim și proprietate intelectuală – iar Biden a încercat să sublinieze solidaritatea administrației sale cu o regiune pe care americanii au neglijat-o prea des.
Activitatea sa în Phnom Penh a fost menită să stabilească un cadru pentru întâlnirea sa cu Xi – prima sa întâlnire față în față cu liderul chinez de la preluarea mandatului – care va avea loc luni, în cadrul summitului G20 al celor mai bogate economii din lume, care anul acesta se desfășoară în Indonezia, pe insula Bali.
O mare parte din agenda lui Biden la ASEAN a fost de a demonstra rezistența față de Beijing
El urma să facă presiuni pentru o mai bună libertate de navigație în Marea Chinei de Sud, unde SUA consideră că națiunile pot zbura și naviga acolo unde permite dreptul internațional. Statele Unite declaraseră că rezistența Chinei la această libertate sfidează ordinea mondială bazată pe reguli.
Mai mult, în încercarea de a lua măsuri împotriva pescuitului nereglementat practicat de China, SUA au început un efort de a utiliza frecvențele radio ale sateliților comerciali pentru a urmări mai bine așa-numita navigație obscură și pescuitul ilegal. De asemenea, Biden s-a angajat să ajute inițiativa de infrastructură din zonă – menită să contracareze programul Belt and Road al Chinei – precum și să conducă un răspuns regional la violențele actuale din Myanmar.
Dar întâlnirea cu Xi va fi principalul eveniment al săptămânii lui Biden în străinătate, care vine imediat după ce partidul său a arătat o forță surprinzătoare în alegerile de la mijlocul mandatului din SUA, întărindu-l pe președinte în timp ce se îndrepta spre străinătate. Biden va face înconjurul lumii, după ce a făcut prima oprire la o conferință majoră pe tema climei în Egipt, înainte de a ajunge în Cambodgia pentru o pereche de summituri de weekend înainte de a merge în Indonezia.
A existat scepticism în rândul statelor asiatice în ceea ce privește angajamentul american față de regiune în ultimele două decenii. Fostul președinte Barack Obama și-a preluat mandatul cu declarația mult-dorită că SUA vor „pivota spre Asia”, dar administrația sa a fost deturnată de implicarea tot mai mare în războaiele din Orientul Mijlociu.
Gafa comisă de Joe Biden
Donald Trump a dus o politică externă mai închisă în sine și și-a petrecut o mare parte din timpul mandatului încercând să negocieze un acord comercial mai bun cu China, lăudând în același timp instinctele autoritare ale lui Xi. Declarând China drept cel mai mare rival al Statelor Unite, Biden a încercat din nou să se concentreze asupra Beijingului, dar a trebuit să aloce o cantitate extraordinară de resurse pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei.
Dar această săptămână este menită să reorienteze America către Asia – la fel cum China, profitând de vidul lăsat de neatenția Americii, a continuat să își exercite puterea asupra regiunii.
Biden a declarat că cele zece națiuni care alcătuiesc ASEAN sunt „inima strategiei indo-pacifice a administrației mele” și că perioada în care a fost în funcție – care a inclus găzduirea liderilor la Washington la începutul acestui an – începe „o nouă eră în cooperarea noastră”. Cu toate acestea, el a identificat greșit țara gazdă ca fiind „Columbia” în timp ce aducea mulțumiri la începutul discursului său.
„Vom construi un viitor mai bun, un viitor mai bun pe care spunem cu toții că ne dorim să îl vedem”, a spus Biden.
Biden a fost doar al doilea președinte american care a pus piciorul în Cambodgia, după ce Obama a vizitat-o în 2012. Și, la fel cum a făcut Obama atunci, președintele nu a făcut nicio remarcă publică despre istoria întunecată a Cambodgiei sau despre rolul Statelor Unite în trecutul chinuit al națiunii.
În anii ’70, președintele Richard Nixon a autorizat o campanie secretă de bombardament în Cambodgia pentru a opri mișcarea Vietnamului de Nord spre Vietnamul de Sud. De asemenea, SUA au sprijinit o lovitură de stat care a dus, în parte, la ascensiunea lui Pol Pot și a Khmerilor Roșii, un grup de gherilă care a orchestrat un genocid care a dus la moartea a peste 1,5 milioane de persoane între 1975 și 1979.
Oficialii americani au declarat că Biden l-a îndemnat pe liderul cambodgian să se angajeze mai mult în favoarea democrației și să „redeschidă spațiul civic și politic” înaintea următoarelor alegeri din țară.