Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful CIA s-a întâlnit cu șeful spionajului lui Putin pentru a avertiza Moscova să nu folosească o bombă nucleară în Ucraina
Articole online

Șeful CIA s-a întâlnit cu șeful spionajului lui Putin pentru a avertiza Moscova să nu folosească o bombă nucleară în Ucraina

CIA

Șeful CIA s-a întâlnit cu șeful spionajului lui Putin pentru a avertiza Moscova să nu folosească o bombă nucleară în Ucraina

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat că Burns nu a purtat niciun fel de negocieri în timp ce s-a întâlnit cu Narîșkin la Ankara, explicând că „transmite un mesaj privind consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia și riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Kievul a fost informat înainte de călătorie și a subliniat că administrația Biden va continua să mențină politica de a nu purta discuții oficiale despre Ucraina fără implicarea guvernului ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare repetate de când a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie, stârnind îngrijorări că acesta ar putea într-adevăr să treacă la fapte dacă invazia liderului rus nu-și va atinge obiectivele.

În aprilie, Burns a avertizat că Putin ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina dacă se simte suficient de disperat.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat Burns, fost ambasador al SUA în Rusia, în cadrul unor remarci făcute la Georgia Tech din Atlanta.

Lăsând la o parte comentariile directorului CIA, mulți analiști militari și experți nucleari și-au exprimat îndoiala că Rusia ar merge atât de departe încât să folosească o armă nucleară în Ucraina, susținând că amenințările nucleare ale Moscovei sunt în mare parte concepute pentru a descuraja Occidentul să continue să ofere asistență de securitate Kievului. 

Între timp, există semne că partenerii globali ai Rusiei, inclusiv Beijingul, s-ar întoarce împotriva Kremlinului dacă acesta ar lua o măsură atât de drastică.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit luni, la Bali, cu liderul chinez Xi Jinping. Un raport al Casei Albe despre întâlnirea lor a precizat că cei doi lideri mondiali „au reiterat acordul lor că un război nuclear nu ar trebui să fie purtat niciodată și nu poate fi câștigat și au subliniat opoziția lor față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina”.

Registration

Aici iti poti reseta parola